Linkuri accesibilitate

Întreruperi masive de energie electrică în Ucraina după atacurile rusești


Furnizorul de energie electrică ucrainean Ukrenergo a avertizat cu privire la întreruperi și alte restricții la 1 iulie din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice, combinate cu creșterea solicitării din cauza temperaturilor ridicate de vară.

Avertismentul a venit în momentul în care Forțele Aeriene ale Ucrainei au emis o alertă de rachete și raid aerian pentru majoritatea regiunilor Ucrainei, inclusiv capitala Kiev, și după ce cel puțin șapte civili au fost răniți în timpul unui atac rusesc cu drone, de noaptea trecută, asupra orașului Dnipro, din estul țării.

În regiunea Kiev, trei persoane, inclusiv un copil, au fost rănite într-un atac cu rachete care a afectat trei case și mai multe vehicule, au informat oficialii pe 30 iunie.

Temperaturile în cea mai mare parte a țării sunt prognozate să depășească 30 de grade Celsius pe 1 iulie, așa că Ukrenergo i-a îndemnat pe ucraineni să monitorizeze consumul și să evite utilizarea simultană a electrocasnicelor solicitante.

Compania a adăugat că Polonia, Slovacia, România, Ungaria și Moldova furnizează energie electrică Ucrainei.

„Dar din cauza amplorii pagubelor [de la atacurile rusești], aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a menține echilibrul în sistemul energetic”, a scris Ukrenergo pe Telegram.

Rusia vizează de luni de zile rețeaua electrică a Ucrainei, forțând întreruperi frecvente de curent.

În martie, prim-ministrul Denîs Șmihal a declarat că 80% din capacitatea de generare termică a țării a fost distrusă.

Aproximativ în același timp, Ministerul Energiei a declarat că centralele termice controlate de Tsentroenerho și Ukrhydroenerho au fost grav avariate.

Luna trecută, președintele Volodymyr Zelenskii a cerut Uniunii Europene să intensifice exporturile de energie electrică către Ucraina, precum și să furnizeze echipamentele necesare și alte resurse pentru a face reparații.

„[Președintele rus Vladimir] Putin poartă un război la scară largă împotriva sectorului nostru energetic”, a spus Zelenski la o reuniune a Consiliului European de la Bruxelles, pe 27 iunie. „Dacă Rusia reușește acest lucru, va deveni parte a doctrinelor militare din jurul său. lumea. Energia este unul dintre fundamentele vieții umane normale.”

Pe 23 iunie, Rusia a desfășurat al optulea atac de amploare care vizează rețeaua energetică a Ucrainei în ultimele trei luni. Atacurile au deteriorat sistemele de transport de energie din sud-estul Zaporizhzhya și din vestul Lvov, a spus Ukrenergo la acea vreme.

Între timp, administrația de la Belgorod, un oraș rusesc de aproximativ 340.000 de locuitori situat la 40 de kilometri de granița cu Ucraina, a raportat că electricitatea a fost întreruptă în mai multe zone ale orașului și din regiunea înconjurătoare ca urmare a atacurilor cu drone ucrainene.

Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele rusești de apărare aeriană au doborât 36 de drone peste regiunile Briansk, Kursk și Belgorod la începutul zilei de 1 iulie.

Ministerul a susținut că sistemele sale de apărare aeriană au „distrus și suprimat” 18 drone deasupra regiunii Briansk și nouă drone peste regiunile Kursk și Belgorod.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG