Linkuri accesibilitate

Inundații în Germania: cel puțin 33 de morți și zeci de dispăruți  


 Un drum deteriorat și o mașină după inundațiiile din Bad Muenstereifel / Germania - 15 iulie 2021
Un drum deteriorat și o mașină după inundațiiile din Bad Muenstereifel / Germania - 15 iulie 2021

Cele mai grave inundații au fost în statele Renania-Palatinat și Renania de Nord-Westfalia, unde clădirile și mașinile au fost măturate de ape.

Cel puțin 33 de persoane au murit în vestul Germaniei și multe altele sunt date dispărute în urma inundațiilor, spune poliția germană, citată de BBC.

Orașul Hagen, inundat - 14 iulie 2021.
Orașul Hagen, inundat - 14 iulie 2021.

Cel puțin alte șase persoane au murit în Belgia vecină, iar locuitorii din orașul Liège au fost îndemnați să părăsească localitatea.

În tot vestul Europei au avut loc precipitații record, care au făcut marile râuri să-și iasă din matcă.

Olanda a fost, de asemenea, grav afectată, inundațiile distrugând multe case din provincia sudică Limburg. Mai multe centre de îngrijire a vârstnicilor au fost evacuate.

Malu Dreyer, șeful statului german Renania-Palatinat, a descris inundațiile drept o „catastrofă”.

„Sunt morți, dispăruți și mulți oameni încă în pericol” a spus ea. „Toate serviciile noastre de urgență sunt în acțiune non-stop și își riscă propria viață”.

Cancelarul Angela Merkel, care se află în SUA înaintea unei întâlniri cu președintele Joe Biden, a declarat că este „șocată de dezastru”.

Cel puțin 19 persoane au murit în districtul Ahrweiler din Renania-Palatinat, după ce râul Ahr, care se varsă în Rin, și-a rupt malurile.

Elicoptere de poliție și sute de soldați au fost dislocați în unele zone pentru a-i ajuta pe rezidenții blocați. Anterior, poliția a spus că zeci de persoane așteaptă pe acoperișuri să fie salvate.

Școlile au fost închise în vestul țării, în timp ce legăturile de transport au fost grav afectate.

Aproximativ 25 de case riscă să se prăbușească în districtul Schuld bei Adenau din regiunea muntoasă Eifel, unde a fost declarată starea de urgență, potrivit radiodifuzorului german SWR.

Hagen
Hagen

Unele case au fost complet afectate și nu se mai poate ajunge cu barca la ele.

Au fost raportate opt decese în districtul Euskirchen din Renania de Nord-Westfalia, în timp ce patru persoane au murit în regiunea Eifel, unde casele lor au fost măturate de ape.

Între timp, doi pompieri au murit miercuri în Renania de Nord-Westfalia. Unul s-a înecat, în timp ce celălalt s-a prăbușit în urma unei operațiuni de salvare.

Belgia a fost, de asemenea, afectată de inundații fulgerătoare, iar imaginile dramatice arată cum mașinile sunt purtate de ape de-a lungul unei străzi din orașul Verviers.

Între timp, în orașul Pepinster, 10 case s-au prăbușit după ce râul Vesdre și-a ieșit din matcă.

Aproape 2.000 de persoane au fost forțate să evacueze orașul Chaudfontaine, a informat ziarul belgian Le Soir.

Serviciile feroviare din jumătatea de sud a Belgiei au fost suspendate din cauza vremii extreme.

Prognoza meteo anunță și alte ploi puternice în mare parte din vestul Europei, joi și vineri.

Experții spun că se așteaptă ca schimbările climatice să crească frecvența evenimentelor meteorologice extreme.

Armin Laschet, premierul Renania de Nord-Westfalia, a dat vina pe vremea extremă determinate de încălzirea globală în timpul unei vizite într-o zonă puternic afectată.

„Ne vom tot confrunta cu astfel de evenimente, iar asta arată că trebuie să accelerăm măsurile de protecție climatică... deoarece schimbările climatice nu se limitează la un singur stat”, a spus el.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG