Linkuri accesibilitate

Investigație Europa Liberă | Imperiul imobiliar al familiei fostului președinte din Kazahstan


Fostul președinte al Kazahstanului și familia sa locuisc în acest palat de la poalele orașului Almatî.
Fostul președinte al Kazahstanului și familia sa locuisc în acest palat de la poalele orașului Almatî.

În 2001, oficialii din Kazahstan au anunțat că vor să construiască un nou parc de agrement la poalele orașului Almatî, fosta capitală și cel mai mare oraș al țării din Asia Centrală.

Atunci, guvernul kazah a alocat 61 de hectare de teren poziționat în pitorescul defileu Alma-Arasan din districtul Bostandyq din Almatî. Inițial, noul parc urma să fie numit „21st Century”.

Lucrările de construcție au durat aproape un deceniu, iar parcul a fost deschis oficial în vara anului 2011. De asemenea, a primit un nou nume: Parcul Primului Președinte al Republicii Kazahstan.

La începutul lunii ianuarie 2022, protestele împotriva creșterii prețului la combustibil s-au răspândit rapid în Kazahstan și au dus la ciocniri violente în Almatî și în alte orașe ale țării.

Furia protestarilor s-a îndreptat și către Nursultan Nazarbaev, primul președinte care a condus Kazahstanul cu o mână de fier din 1989 până în 2019. Cu toate că nu mai este președinte, populația credea că el controla încă totul din culise.

În noiembrie 2011, la intrarea în parcul de agrement a fost dezvelită o statuie a lui Nazarbaev. O lună mai târziu, autoritățile au stabilit o nouă sărbătoare publică, Ziua Primului Președinte, care să fie celebrată în fiecare an, la 1 decembrie.

O investigație a serviciului din Kazahstan a Europei Libere a dezvăluit că Nazarbaev și familia sa au obținut 135 de hectare de teren adiacent parcului mai sus amintit, pe care le-a adăugat la vastul lor imperiu imobiliar de lux.

Terenul este de două mai mare decât parcul de agrement și este ascuns în spatele gardurilor înalte și a unor rânduri dese de copaci înalți. Este împărțit în mai multe parcele, unele dintre ele cu conace exclusiviste, dotate cu heliporturi, pavilioane de vară și un loc de joacă pentru copii. Unele parcele sunt încă neamenajate, după cum au descoperit jurnaliștii Europa Liberă.

În registrele de carte funciară și cadastru sunt înscriși ca proprietari privați ai imobilului din zonă Nazarbaev, cele trei fiice ale sale și alte două femei care au legături cu familia. Alte parcele sunt înregistrate pe numele unor companii care duc tot spre Nazarbaev și familia sa.

Dar nu este clar cum sau când Nazarbaev a devenit proprietarul privat al acestui teren care a aparținut cândva statului. Nicio informație oficială nu a fost făcută publică despre proprietatea întinsă a soților Nazarbaev din Bostandyq.

Toate cele bune pentru copii

Potrivit documentelor oficiale, unul dintre loturile de teren îi aparține Dinarei Kulibaeva, a doua fiică a lui Nazarbaev. Suprafața de 7,5 hectare se învecinează cu clubul de golf Zhailau și cu sanatoriul Oqzhetpes. Acesta din urmă este înregistrat oficial ca proprietate a administrației prezidențiale.

Nursultan Nazarbaev a condus țara cu mână de fier până acum câțiva ani. Locuitorii din Kazahstan cred că el încă se află în spatele multor decizii care se iau în țară.
Nursultan Nazarbaev a condus țara cu mână de fier până acum câțiva ani. Locuitorii din Kazahstan cred că el încă se află în spatele multor decizii care se iau în țară.

Imaginile de pe Google Earth arată trei conace mari pe teren, cu un drum care leagă proprietățile între ele. O altă casă mai mică, un iaz decorativ și un pavilion de vară au fost adăugate până în 2015.

Clădirile nu apar înscrise în serviciile rusești de cartografiere digitală 2GIS sau Yandex.Maps.

Proprietățile sunt înregistrate oficial drept Casa N1, Microdistrictul Zhailau, Kulibaeva fiind unicul proprietar din 2006. Soțul lui Kulibaeva, Timur Kulibaev, este înregistrat ca rezident al proprietății.

Terenul imens pe care sunt construite casele în care locuiesc membrii familiei Nazarbaev.
Terenul imens pe care sunt construite casele în care locuiesc membrii familiei Nazarbaev.

Potrivit revistei Forbes, soții Dinara și Timur Kulibaev au o avere de 5,8 miliarde de dolari. Cei doi sunt cea mai bogată familie din Kazahstan.

Potrivit înregistrărilor oficiale, următoarele trei parcele, cu o suprafață totală de 6,5 hectare, aparțin lui Darigha Nazarbaeva, fiica cea mare a fostului președinte, care este și deputată. De asemenea, un conac de 2.350 de metri pătrați este înregistrat tot ca proprietate privată a familiei Nazarbaeva, acesta fiind aproape de finalizare.

În apropiere există un alt teren, care are o suprafață de aproximativ 2,4 hectare, mai mic în comparație cu alte reședințe. Documentele oficiale arată că este deținut de o companie de afaceri numită Grupul DLS.

Darigha Nazarbaeva a fost înregistrată în trecut ca unicul fondator al Grupului DLS.

O casă potrivită capului familiei

Mai există o zonă mare lângă parcelele celor trei surori, care aparține fostului președinte Nazarbaev. Ancheta Europa Liberă a relevat că suprafața totală este de aproape 13 hectare, deși cartea funciară arată că ar fi doar jumătate din suprafața reală.

Imaginile Google Earth arată aici o singură casă înconjurată de mai multe rânduri de copaci. Există, de asemenea, un mic lac artificial și un teren de tenis.

În epoca sovietică, proprietatea a aparținut statului și a fost reședința oficială a primului secretar al Partidului Comunist din Kazahstan. Nazarbaev s-a mutat în casă în 1989, când a fost numit prim-secretar.

Așa arată de sus casa soției lui Satybaldy's.
Așa arată de sus casa soției lui Satybaldy's.

În timpul președinției lui Nazarbaev, Kazahstanul a adoptat Legea cu privire la „Primul Președinte”, dându-i lui Nazarbaev dreptul de a-și transfera reședința oficială și casa de vacanță în proprietatea sa privată.

Nu este clar dacă Nazarbaev ar argumenta că a primit casa conform legislației Primului Președinte, deși a fost privatizată de el cu mult înainte de demisia sa surprinzătoare în 2019.

Aceasta nu este singura reședință pe care o are fostul președinte kazah.

În 2018, un nou imobil de 2.350 de metri pătrați a fost ridicat pe terenul adiacent de 8,5 hectare, iar această reședință are două heliporturi, o anexă din lemn și un iaz în grădină. Proprietarul oficial al reședinței este firma Directorate for Real Estate Management LLP, care a fost înființată de Fondul Elbasy. Acest fond îi aparține lui Nazarbaev, care deține titlul de „elbasy” sau lider al națiunii.

Totul în familie

Printre proprietarii de terenuri din zonă se numără Korlan Sharipbaeva, în vârstă de 37 de ani, al cărui tată, Kairat Sharipbaev, se crede că ar fi căsătorit cu Darigha Nazarbaeva. Sharipbaev a fost președintele consiliului de administrație al comerciantului monopolist de gaze din Kazahstan, KazTransGas, până când a fost concediat la începutul acestei luni, după protestele care au cuprins țara.

Potrivit documentelor oficiale, administrația prezidențială are dreptul de a folosi acest teren până la sfârșitul anului 2023. Pe 3 hectare au loc noi construcții. Atunci când a fost contactată de Europa Liberă, administrația prezidențială a răspus că „un proiect mandatat de stat este implementat la fața locului”.

Lucrările de construcție sunt realizate de compania elvețiană B&A Contractors. Compania face parte din Grupul Mabetex, care a construit mai multe clădiri de stat în Kazahstan, inclusiv palatul prezidențial Aqorda, parlamentul, un aeroport și un teatru de operă și balet în capitala Nur-Sultan.

„Soția” nepotului primește și ea un palat

Rudele lui Nazarbaev au primit și terenuri la circa 2 kilometri de Parcul Primului Președinte. Există cinci căsuțe mari din lemn, o casă de lemn cu un etaj și un conac situat în zona înconjurată de garduri înalte.

Pe terenul de 12,5 hectare sunt incluse cel puțin 15 parcele separate care sunt în curs de pregătire pentru construcție.

În plus, există două garaje mari cu mai multe mașini, facilități asemănătoare unui depozit și o anexă.

Casa care aparține soției nepotului lui Nazarbaev
Casa care aparține soției nepotului lui Nazarbaev

În central terenului, există un palat mare care se remarcă printre celelalte clădiri datorită dimensiunilor sale masive. Există un heliport, un loc de joacă pentru copii și un teren de sport în curte, care este împrejmuită.

O hartă veche a orașului Almatî arată că în această zonă exista o fermă de lapte care a fost demolată. În 2012, a început construcția de noi clădiri. Potrivit documentelor oficiale, locuințele exclusive sunt deținute de Asel Bakhtiyar-qyzy, despre care se crede că este soția nepotului lui Nazarbaev, Kairat Satybaldy. Cuplul ar avea trei copii.

Satybaldy este unul dintre cei mai bogați oameni din Kazahstan. În 2018, Forbes i-a estimat averea netă la 163 de milioane de dolari. Activele totale de la compania Skyline Investment Company S.A., înregistrată pe numele lui Satybaldy în Luxemburg, s-au ridicat la 266 de milioane de dolari în 2018.

Corporația Almaly și adevărații săi proprietari

Ancheta Europei Libere Kazahstan a relevat că restul de 85 de hectare din teritoriul de 135 de hectare este înregistrat ca proprietate privată deținută de o companie numită Almaly.

Almaly este una dintre multele firme înființate în perioada de privatizare în masă a proprietăților de stat în anii 1990.

În 1998, Departamentul Economic al președinției și al guvernului central a fost transformat într-o societate pe acțiuni, KHOZU, și i-au fost transferate numeroase clădiri, terenuri și afaceri deținute de stat. Printre acestea se numărau multe clădiri oficiale, hoteluri, restaurante și grădinițe, precum și binecunoscuta fermă de stat Alatau, situată în Almaty.

Pământul care aparține corporației Almaly.
Pământul care aparține corporației Almaly.

KHOZU, deținută de stat, a fost transformată ulterior într-o societate cu răspundere limitată, numită KHOZU Corporation. În consecință, toate terenurile, clădirile și afacerile sale au devenit proprietate privată.

Un consilier mai vechi al lui Nazarbaev, Vladimir Ni, a fost numit șeful corporației. După moartea lui Ni în 2010, Corporația KHOZU a fost redenumită Almaly. Conform evidențelor fiscale ale lui Almaly, aceasta are un venit anual de aproximativ 36,7 milioane de dolari.

Unul dintre cei doi fondatori care administrează și Almaly prin intermediul Nauryz Corporation este Noord Holland Trading Company B.V., care este înregistrată în Țările de Jos.

Asta deși, în 2013, fostul președinte Nazarbaev îi îndemna pe kazahi „să nu-și ascundă” banii în străinătate.

Al doilea fondator al Almaly Corporation este Vertex Holding. Acesta aparține miliardarului Vladimir Zhumanbaev, care face parte din consiliul de administrație al gigantului de minerit de cupru KazakhMys.

Fostul asociat al lui Nazarbaev, Vladimir Ni, a fost președinte al consiliului de administrație al Kazakh Mys până la moartea sa.

Palatele în care locuiește Nazarbaev sunt situate în parcul în Almaty, aflat înaintea Bulevarului Al-Farabi, pe partea dreaptă a drumului care duce la Cheile Alma-Arasan.
Palatele în care locuiește Nazarbaev sunt situate în parcul în Almaty, aflat înaintea Bulevarului Al-Farabi, pe partea dreaptă a drumului care duce la Cheile Alma-Arasan.

Almaly include 46 de hectare de teren agricol care a fost închiriat de Citic Orchard, o companie de cultivare a fructelor și nucilor și care este legată de Citic Agriculture, înregistrată în Singapore, și de o companie kazahă, Agriland, care a fost fondată de trei foști asociați de afaceri ai lui Timur Kulibaev. Al patrulea fondator al Agriland este o companie privată deținută de el.

Europa Liberă Kazahstan a cerut lui Nazarbaev și familiei sale, dar și agențiilor guvernamentale, un punct de vedere cu privire la modul în care familia prezidențială a a devenit proprietar privat asupra terenului din Bostandyk din Almaty. Până la publicarea acestui material, nu a primit niciun răspuns.

XS
SM
MD
LG