Rusia pare să ofere servicii consulare în orașul Varna, stațiune de la Marea Neagră, în ciuda faptului că Sofia a expulzat diplomați în 2022 și a închis consulatul un an mai târziu - a constatat o anchetă a Serviciului Bulgar al RFE/RL.
Autoritățile bulgare spun că nu știu nimic despre desfășurarea vreunei activități diplomatice. Însă, grupuri de Facebook și WhatsApp în limba rusă fac publicitate serviciilor consulare care ar fi oferite la sediul local al Partidului Socialist Bulgar (BSP) pro-Kremlin.
Marina Naceva, o femeie menționată în diverse grupuri de discuții on-line ca fiind persoana de contact pentru consulat, a confirmat pentru RFE/RL că serviciile consulare sunt disponibile la biroul BSP de pe strada Macedonia nr. 33 din Varna. Clădirea impunătoare se află la 400 de metri de fostul consulat rus, pe aceiași stradă, la numărul 53.
Mare parte din personalul fostului consulat rus din Varna, un oraș popular printre turiștii ruși, a fost expulzat din Bulgaria împreună cu diplomații de la ambasada din capitala Sofia, în iunie 2022.
Guvernul premierului de atunci, Kiril Petkov, a ordonat expulzarea a 70 de membri ai personalului diplomatic rus, afirmând că aceștia au lucrat împotriva intereselor Sofiei.
În octombrie 2023, consulatul Rusiei din Varna a fost închis definitiv, după ce contractul de închiriere a expirat.
Măsurile pro-occidentalului Petkov au venit pe fondul sancțiunilor similare luate de alte capitale ale UE pentru a pedepsi Rusia pentru lansarea invaziei sale la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.
Un reporter RFE/RL a vizitat recent vila de culoare bej de pe strada Macedonia nr. 33, dintr-un cartier cu multe spații verzi al popularului oraș-stațiune de la Marea Neagră. Femeia care a răspuns la ușă și a spus că lucrează acolo a declarat pentru RFE/RL că „aici nu se oferă servicii consulare”.
Cu toate acestea, persoanele care postează pe grupurile Facebook monitorizate de RFE/RL contrazic această afirmație.
Postările de pe aceste pagini de Facebook indică faptul că serviciile consulare sunt încă disponibile la Varna, dar numai în anumite zile și la anumite ore. Următoarea astfel de dată a fost menționată ca fiind 26 noiembrie.
Contact consular
Marina Naceva apare ca persoană de contact pentru serviciile consulare într-unul dintre aceste grupuri Facebook, Russian Speakers In Varna.
Numele ei a este aminint, de asemenea, ca persoană de contact într-un grup WhatsApp, Consulatul RF [Federația Rusă] din Varna, care menționează, de asemenea, adresa consulatului ca fiind strada Macedonia nr. 33.
Atunci când jurnalistul serviciului bulgar al RFE/RL a sunat la numărul de telefon indicat în acest grup WhatsApp, o femeie care s-a identificat ca fiind Naceva a confirmat categoric că serviciile consulare erau oferite la adresa unde își are sediul BSP.
Când a fost întrebată de ce au fost externalizate la sediul BSP serviciile consulare, Nacheva a închis imediat telefonul.
BSP, un partid de stânga, succesor al Partidului Comunist Bulgar, care a condus Bulgaria în perioada 1946-1990, este ferm pro-Kremlin.
În ultima campanie electorală, partidul s-a lăudat pe un panou publicitar în orașul Plovdiv (sudul Bulgariei) că „Rusia este prietena noastră”.
BSP are în prezent 20 de deputați în parlamentul unicameral de 240 de locuri al țării.
Alte dovezi care par să o lege pe Naceva de presupusul consulat clandestin pot fi găsite pe pagina ei personală de Facebook, unde pot fi văzute inclusiv imagini cu ea în fotografii de grup, cu textul: „recepție consulară în Varna”.
RFE/RL a analizat fotografiile de la reuniunile BSP care au avut loc la biroul său din Varna. Decorul este același cu cel din fotografiile de la „recepția consulară” postate de Naceva.
Despre Naheva se știu puține alte lucruri. Referințele de pe internet indică faptul că a participat la mai multe evenimente la consulatul rus din Varna înainte ca acesta să fie închis oficial.
De asemenea, ea figurează pe mai multe site-uri web ca președintă a unei asociații numite Russians-21st Century, însă nicio astfel de organizație nu este înregistrată la registrul comerțului din Bulgaria.
Deteriorarea relațiilor
Rusia și Bulgaria au fost, tradițional, ani de zile, aliați apropiați. Relațiile s-au deteriorat, însă, în ultima vreme.
În septembrie 2023, guvernul bulgar i-a expulzat pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia și pe doi preoți bieloruși, acuzându-i că servesc interesele geopolitice ale Moscovei.
În februarie, Sofia a interzis timp de cinci ani intrarea în Bulgaria și în întreaga Uniune Europeană a doi cetățeni ruși pentru presupusul lor rol într-o operațiune a serviciilor secrete.
Actualul ambasador al Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a fost acuzată că își folosește funcția pentru a susține și a răspândi știri false cu privire la invazia Rusiei în Ucraina și pentru a-i denigra pe cei care se opun invaziei. Acest lucru a determinat multe persoane din Bulgaria să solicite expulzarea sa.
Pentru ceea ce Rusia a considerat a fi acțiuni ostile, Bulgaria a fost adăugată pe lista oficială a Kremlinului de „țări inamice”, la scurt timp după invazia la scară largă a Ucrainei în 2022.
Funcționarea unui consulat clandestin în sediul unui partid politic este ilegală conform legislației bulgare, deoarece serviciul diplomatic este construit pe principiul imparțialității politice.
Ministerul bulgar de Externe a declarat pentru serviciul bulgar al RFE/RL că nu are cunoștință de nicio activitate diplomatică rusă desfășurată la adresa din Varna.
De asemenea, RFE/RL a trimis întrebări Ambasadei Rusiei în Bulgaria și BSP, solicitând informații cu privire la serviciile consulare raportate. Nu am primit niciun răspuns până la momentul publicării articolului.
La acest articol, publicat inițial pe rferl.org, a contribuit jurnalistul Tony Wesolowsky.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI