Linkuri accesibilitate

Investigație RFE/RL | Corupție la o tabără de copii din Rusia


O fotografie cu participanții la tabăra Orlyonok, în timpul unei activități coordonate de angajații acesteia.
O fotografie cu participanții la tabăra Orlyonok, în timpul unei activități coordonate de angajații acesteia.

Un grup de părinți ai căror copii au participat la tabăra Orlyonok – un complex din regiunea Krasnodar, Rusia – au atras atenția asupra condițiilor insalubre din aceasta. Acuzațiile diferă de la mâncarea proastă la ploșnițe de pat.

Mai bine de 35 de familii s-au arătat dezgustate de condițiile din tabăra Orlyonok, finanțată prin programe de stat și unde aproape 20.000 de elevi de școală participă în fiecare an la diverse activități organizate de angajații acesteia. Părinții l-au sesizat inclusiv pe președintele rus, Vladimir Putin, și pe prim-ministrul țării, Mihail Mișustin.

Explicațiile legate de condițiile din tabără diferă – complexul ar fi obținut 7 miliarde de ruble (93 de milioane de dolari) sub formă de subvenții guvernamentale în ultimii cinci ani. Prețurile contractelor cu diferiți contractori și furnizori ar fi fost umflate, directorul general al taberei ar fi primit compensații exorbitante, iar tabăra ar fi finanțat crearea de locuri de cazare elegante și gratuite pentru oaspeții VIP în detrimentul celor oferite copiilor.

Iulia Vitkina, din Moscova, și-a trimis fiica în vârstă de 13 ani, Agnia, în 2021 în tabără. Aceasta a declarat că Agnia locuia într-un dormitor vechi de 55 de ani, alături de alți câțiva zeci de adolescenți.

„Prizele nu merg, nu există aer condiționat, nu sunt plase de țânțari la ferestre, între obloane există un spațiu imens, ușile nu se pot închide sau încuia, sunt mucuri de țigară în găurile cheilor, e gunoi peste tot”, a declarat Agnia pentru RFE/RL.

O poză cu una din toaletele pentru consilierii de tabără din complexul Orlyonok.
O poză cu una din toaletele pentru consilierii de tabără din complexul Orlyonok.

Vitkina a spus că a venit să-și ia fiica din tabără la doar o săptămână distanță. „Înțeleg că acestea erau condițiile normale acum 50 de ani. Niciunul din noi nu trăia la vremea respectivă în condiții de lux”, a transmis Vitkina, care a organizat o petiție publică adresată oficialilor guvernamentali. „Dar în secolul 21 lucrul acesta este inadmisibil”. Aceasta a mai adăugat că toaletele erau insalubre, lipsite adesea de hârtie igienică sau electricitate.

Mâncarea este, de asemenea, o altă problemă întâlnită în tabăra de copii din Krasnodar, Rusia. Iulia, o altă femeie din regiunea Yalamo-Nenets, și-a trimis fiica în vârstă de 17 ani, pe nume Vika, în tabără. Potrivit acesteia, mâncarea era de proastă calitate și deseori insuficientă. Un alt părinte a declarat că fiul ei în vârstă de 13 ani a numit tabăra „paradisul pâinii”, întrucât mâncarea era așa de oribilă și puțină încât copiii nu mâncau nimic altceva decât pâine.

Un consilier al taberei a trimis, de asemenea, poze cu saltele infestate de ploșnite de pat.

Directorul adjunct al complexului Orlyonok, Iuri Kolevaiko, a transmis pentru RFE/RL că unii părinți exagerează gravitatea situației.

„Copiii care vin la noi provin din medii sociale diferite. Copiii au atitudini diferite față de diferitele condiții de viață din care provin. Există discrepanțe între mediile de viață din care provin și realitate”, a ținut să puncteze Kolevaiko. „Avem mai bine de 20.000 de copii care participă la această tabără anual; numărați procentele celor cărora nu le place aici”, a continuat acesta.

Iuri Kolevaiko, directorul adjunct al taberei Orlyonko.
Iuri Kolevaiko, directorul adjunct al taberei Orlyonko.

Contractele încheiate cu furnizori, încălcate de tabără

Complexul, care include șapte tabere diferite, precum și o serie de hoteluri, un spital și un muzeu, este reglementat la nivel federal în conformitate cu legislația rusă și primește miliarde de ruble în subvenții anuale – o parte din bani se duc în bugetele taberelor, o altă parte se duce în bursele ce îi ajută pe mulți copii din mediile defavorizate să participe în tabere.

Din acest motiv, complexul este obligat să desfășoare licitații publice pentru furnizori și subcontractanți. Serviciul rus al Radio Europei Libere a examinat zeci de contracte semnate de administrația taberei – de la contracte de achiziție a unor aparate de aer condiționat la achiziționarea produselor alimentare.

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.
Sub una din saltele, oamenii au găsit ploșnițe de pat.
Sub una din saltele, oamenii au găsit ploșnițe de pat.

Unul din contractele semnate pentru anul 2019-2020 indica aproximativ 1.2 milioane de ruble (16.000 de dolari) cheltuiți pe înghețată; pentru cumpărarea de iaurt, administratorii taberei ar fi cheltuit dublu. Participanții au declarat, însă, că aceștia nu ar fi primit niciodată înghețată sau iaurt în tabere.

Unii dintre contractori au dat în judecată tabăra pentru respectarea clauzelor din contracte. O brutărie din orașul port Novorossiisk, aflat în apropierea taberei, a fost plătită 6.8 milioane de ruble să ofere pâine în 2018. Brutăria a mers în instanță după ce Orlyonok și-a încălcat îndatoririle contractuale. Lista falsă a obiectelor furnizate și a clauzelor încălcate de tabără nu se oprește aici.

Directorul taberei, acuzat de opulență și că și-ar aduce familia în tabără pe gratis

În ultimii 20 de ani, directorul general al taberei a fost Aleksandr Dzheus, un membru al partidului Rusia Unită, condus de Putin. Acesta este de asemenea și unul din aleșii locali din Legislativul regiunii Krasnodar.

Potrivit angajaților taberei, acesta ar folosi trei mașini în scop de serviciu, inclusiv un Mercedes de lux. Un alt angajat a declarat pentru RFE/RL că Dzheus s-ar folosi de clasa business ori de câte ori călătorește cu avionul și se cazează în hoteluri de lux.

RFE/RL nu a putut verifica informația.

Mai mult, angajații taberei au declarat că Dzheus și-ar aduce membrii familiei și rudele pe gratis în tabără și că i-ar caza în spațiile de acomodare mai elegante.

Afirmația este susținută de un registru de cont obținut de RFE/RL. În dreptul numelor acestora era scris „N/O” – „nicio plată”. Alți vizitatori de seamă ai complexului ar fi, de asemenea, procurorul general regional și reprezentanți ai ministerului de Interne din regiune, potrivit angajaților.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG