Linkuri accesibilitate

Dan Nica, noua propunere de comisar european. Ursula von der Leyen i-a cerut Vioricăi Dăncilă și un nume de femeie


Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că premierul Viorica Dăncilă a avut o discuție telefonică cu președintele Klaus Iohannis chiar înainte ca acesta să decoleze spre Bruxelles. Tema convorbirii a fost legată de desemnarea viitorului comisar european.

UPDATE 5: Propunerea PSD pentru funcția de comisar european, Dan Nica, a afirmat că, în prima săptămână din campania din 2016, un procuror a decis începerea urmăririi penale în cazul său: „Era procuror general doamna Kovesi. Un an mai târziu, a decis să îl închidă, fără să pot face eu absolut nimic. Explicațiile sunt foarte simple”. El susține în continuare că, în acest moment, nu are nicio problemă.

Întrebat dacă nu este totuși o problemă faptul că nu este femeie, Nica a răspuns zâmbind: „asta este o problemă”.

Nica a mai precizat că a aflat că va fi propus pentru funcția de comisar european, doar în momentul în care premierul Dăncilă a făcut propunerea în cadrul ședinței PSD. El a subliniat că are pregătirea necesară pentru ocuparea portofoliului european de la Transporturi.

UPDATE 4: Viorica Dăncilă a declarat la finalul Comitetului Executiv că vor exista două propuneri, un bărbat și o femeie pentru funcția de comisar european. Această soluție a venit după ce a discutat cu Ursula von der Leyen, chiar în timpul ședinței PSD. „Vom proceda după modul în care a procedat și Ungaria. Dacă Ungaria merge cu două propuneri, mergem și noi cu două. Dacă Ungaria, merge cu una, mergem și noi cu una”, a spus premierul.

Întrebată de Europa Liberă care va fi numele de comisar în cazul în care se va merge cu o singură propunere, șefa Guvernului a răspuns: „Dan Nica”. Despre Dan Nica, Viorica Dăncilă a spus că ea crede în prezumția de nevinovăție și că justiția se realizează de către un judecător.

UPDATE 3: Președinta propusă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut, într-o discuție telefonică, șefei Guvernului de la București să vină și cu o propunere de candidată. Viorica Dăncilă vine astfel și cu o variantă de rezervă. Este vorba despre Gabriela Ciot, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE 2: Dan Nica a fost votat de liderii PSD pentru a fi noua propunere de comisar european din partea României.

UPDATE 1: Viorica Dăncilă l-a propus, în ședința Comitetului Executiv, pe Dan Nica pentru funcția de comisar european, în timp ce Lia Olguța Vasilescu l-a susținut pe Victor Negrescu.

Ce vrea să discute Dăncilă cu Ursula von der Leyen
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00

Premierului Viorica Dăncilă i s-ar fi cerut de la Bruxelles să respecte o anumită procedură pentru desemnarea viitorului comisar european, care să-l includă și pe președintele Klaus Iohannis. Mai mult, viitoarea propunere făcută de Guvern trebuie să treacă prin audierea Parlamentului român înaintea de a ajunge în fața celui european.

La precedenta nominalizare, Guvernul nu a ținut cont de această doleanță a celor de la Bruxelles, iar Rovana Plumb a ajuns direct în fața Comisiei Juridice din Parlamentul European. Acolo ea a primit un vot negativ, fiind respinsă pentru funcția de comisar european.

Președintele Klaus Iohannis a invitat-o miercuri pe Viorica Dăncilă să discute la Palatul Cotroceni despre propunerea de comisar european. Răspunusul premierului a fost însă persiflant, spunând că se va duce „de îndată” la această întâlnire la fel cum președintele a numit miniștrii interimari tot „de îndată”.

Chiar dacă a avut un ton critic la adresa președintelui, Viorica Dăncilă a vorbit astăzi cu Klaus Iohannis despre viitorul comisar european. În discuții s-a discutat procedura care trebuie urmată, președintele fiind informat că printre propunerile care se au în vedere în PSD se numără Mihai Fifor, actualul secretar general al PSD, și Victor Negrescu, fost europarlamentar și liderul PES Activists. Convorbirea telefonică a avut loc cu câteva minute înainte ca Iohannis să decoleze spre Bruxelles, unde participă la deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Artă Europalia, vizita având loc la invitația regelui Philippe. Klaus Iohannis se va întâlni astăzi și cu regale la Palatul Regal din Bruxelles.

Cine este Dan Nica

Dan Nica are 59 de ani, a terminat Facultatea de Electronică și Telecomunicații din Iași în 1985 și ocupă de mai bine de 20 de ani funcții de conducere în PSD. A fost ministru în mai multe guverne, iar din 2015 este europarlamentar în grupul socialiștilor. A fost implicat în Afacerea Microsoft, un scandal de corupție în care procurorii anticorupție din România au cerut declanșarea urmăririi penale pentru 10 înalți și foști oficiali pentru un cumpărarea unor licențe Microsoft în valoare de milioane de euro printr-un contract supradimensionat. Nica, actualul canddat pentru portofolliul European al Transporturilor a fost acuzat atunci de abuz în serviciu, luare de mită, traffic de influență. Dosarul a fost însă tergiversate, la umbra imunității parlamentare până cnd faptele au fost prescrise. A fost unul dintre locotenenții loiali lui Liviu Dragnea, liderul PSD aflat la închisoare pentru corupție și este cunoscută declarația lui Nica, intenționat eronată, făcută în Parlamentul European anul trecut, când a spus că 98% dintre cei trimişi în judecată pentru corupţie au fost achitaţi în România. În realitate, procentul celor anchitați era de doar 10%.

Ursula von der Leyen, preşedintele-ales al Comisiei Europene, a cerut luni României şi Ungariei să propună „persoane adecvate” şi care să corespundă portofoliilor alocate, avertizând că în caz contrar ar putea solicita alte propuneri. Aceasta „aşteaptă noi nume” din partea României şi Ungariei, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat de site-ul Politico.eu.

Mihai Fifor a fost respins în iunie 2015 de președintele Klaus Iohannis când a fost propus pentru funcția de comisar european, motivarea șefului statului fiind că acesta nu are expertiza necesară. În ultima perioadă, Fifor a avut mai multe atacuri la adresa președintelui, reproșându-i acestuia că nu a desemnat un ministru de Interne, ceea ce afectează ancheta în cazul din Caracal.

„De două zile, Ministerul Afacerilor Interne a rămas fără conducere! E pentru prima oară în istoria acestei instituţii care are un rol central în asigurarea ordinii publice şi siguranţei cetăţeanului. În plin proces de reformare a sistemului de urgenţă, pe fondul tragediei de la Caracal, în plin proces de organizare a alegerilor prezidenţiale, domnul Iohannis găseşte de cuviinţă să lase MAI fără ministru”, a scris pe contul său de Facebook, Mihai Fifor .

Viorica Dăncilă a declarat în această dimineață că Fifor este un candidat potrivit pentru funcția de comisar european, dar că pot exista și alte propuneri în discuțiile din cadrul Comitetului Executiv al PSD.

Victor Negrescu a ratat la mustață fotoliul de europarlamentar în această primăvară. El a fost singurul reprezentant al PSD care a fost prezent la Summit-ul de la Sibiu organizat de președintele Klaus Iohannis în luna mai.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG