Linkuri accesibilitate

Viorica Dăncilă o lasă din brațe pe  Rovana Plumb și va face o nouă propunere de comisar


Viorica Dăncilă are ca variante pentru funcția de comisar european pe Ramona Mănescu sau pe Mihai Fifor.
Viorica Dăncilă are ca variante pentru funcția de comisar european pe Ramona Mănescu sau pe Mihai Fifor.

Votul negativ reluat în Comisia JURI a convins-o și pe Viorica Dăncilă că trebuie să vină cu o nouă propunere de comisar european. Premierul a purtat discuții cu mai mulți lideri din PSD în cursul zilei de astăzi.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că premierul Viorica Dăncilă a avut astăzi mai multe runde de discuții cu liderii social-democrați pentru calea de urmat, după ce Rovana Plumb a primit un nou vot negativ în Comisia Juridică din Parlamentul European. Potrivit acestora, premierul a înțeles că nu se mai poate continua cu Rovana Plumb și că trebuie să vină cu o nouă propunere pentru funcția de comisar european.

Ungaria, de pildă, a anunțat deja că și-a schimbat candidatul la funcția de comisar european, după ce László Trócsányi, fost ministru de Justiție în țara sa, a fost declarat în conflict de interese de către Comisia pentru legalitate JURI. Viktor Orban l-a desemnat de această dată pe ambasadorul Ungariei la Bruxelles, Oliver Varhelyi.

Ramona Mănescu a fost considerată mult timp favorită, ea fiind susținută și de consilierul premierului, Ică Voinea. Mănescu este cunoscută drept o apropiată a Vioricăi Dăncilă, ea fiind primul dintre miniștrii ALDE care l-a trădat pe Călin Popescu Tăriceanu după ce partidul acestuia a ieșit de la guvernare.

Un al doilea nume luat în calcul este Mihai Fifor, actualul secretar general al PSD. Acesta a intrat în cursă pe ultima sută de metri, au declarat surse din partid pentru Europa Liberă. Potrivit acestora Fifor s-a autopropus pentru această funcție de comisar european și este luat în calcul și de premierul Viorica Dăncilă.

Mai mulți social-democrați i-au spus premierului că se poate opta și pentru o variantă de comisar european care să fie bărbat, deoarece Ungaria va trimite un comisar european femeie, după ce candidatul respins al Budapestei a fost respins.

O altă dilemă pentru premierul Dăncilă este legată de întâlnirea programată pentru miercuri cu președintele Klaus Iohannis în privința stabilirii numelui viitorului comisar european. Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că Dăncilă ia în calcul să nu participe la această întâlnire propusă de președintele Iohannis, acesta fiind considerat responsabil în PSD de eșecul Rovanei Plumb.

Un alt nume luat în discuție pentru funcția de comisar european a fost cel al Luminiței Odobescu, ambsadorul României la Uniunea Europeană. Dăncilă a fost însă nemulțumită de jocul dublu făcut de aceasta la votul referitor la Laura Codruța Kovesi. Odobescu primise mandat de la Guvern să voteze împotriva lui Kovesi, dar a fost sunată chiar în dimineața votului de președintele Iohannis. Dăncilă a fost iritată că a declarat public că Odobescu a votat așa cum i s-a cerut, dar și-a dat seama ulterior că nu mai este sigură de cum a votat ambasadorul român.

Rovana Plumb l-a acuzat și ea pe președintele Klaus Iohannis că se află în spatele votului negativ pe care l-a primit în Parlamentul European. Plumb a spus că va încerca să discute cu președintele Parlamentului European, dar și cu președinta desemnată a Comisiei Europene. Ea anunțat în cursul dimineții că a ajuns la un acord cu persoana care a împrumutat-o 800.000 de lei în campania pentru europarlamentare, oferindu-i acesteia la schimb două apartamente în București. Cu toate acestea, ea nu i-a convins pe europarlamentarii din Comisia Juridică, care i-au dat un vot negativ.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG