Linkuri accesibilitate

Iohannis a anunțat întrebările pentru referendum


Administrația Prezidențială a anunțat întrebările pentru referendumul pe justiție
Administrația Prezidențială a anunțat întrebările pentru referendumul pe justiție

Președintele Klaus Iohanis a semnat decretul pentru convocarea referendumului pe justiție, la 26 mai, odată cu algerile europarlamentare, potrivit anunțului purtătorului de cuvânt al Aministrației Prezidențiale.

UPDATE

Raluca Turcan, prim vicepreședinta PNL, a spus că formațiunea din care face parte susține referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis, iar întrebările sunt „cât se poate de realiste şi de oneste”.

„Partidul Naţional Liberal susţine referendumul convocat astăzi de preşedintele României în data de 26 mai. Votul masiv cu 'Da' la referendumul convocat de Preşedintele României poate avea o finalitate clară. Astăzi Partidul Naţional Liberal a depus la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate pe cele două coduri votate ieri în Parlamentul României. Sesizarea este depusă împreună cu USR”, a spus Raluca Turcan, citată de Agerpres.

La rândul său, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, pentru Agerpres, că partidul său este de acord cu modul în care au fost formulate întrebările de către șeful statului, considerându-le „simple, clare” și care pot fi „explicate eventual celor care nu au înțeles”.

„Suntem de acord cum sunt formulate întrebările. Sunt simple, clare, pot fi explicate eventual celor care nu au înţeles şi vreau să spun că răspunsul nostru este afirmativ la ambele întrebări. Deci, da, suntem de acord şi acest lucru îl vom recomanda şi simpatizanţilor noştri, să meargă la vot şi să voteze cu 'da' la ambele întrebări şi, sigur, şi la europarlamentare”, a spus el.

Cele două întrebări ale șefului statului sunt:

1. Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei si grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2. Sunteti de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?

Odată cu publicarea decretului în Monitorul Oficial, Guvernul trebuie să organizeze modul de desfășurare a referendumului.

PSD i-a cerut lui Klaus Iohannis să nu deschidă prin referendum calea unei inițiative legislative a cetățenilor

Inițial, textul adoptat de Parlament cuprindea recomandări ale PSD prin care i se cerea lui Klaus Iohannis să nu inițieze legi, prin întrebările referendumului. Este o aluzie la cea de-a doua întrebare pe care o va formula președintele, în care se va referi la ingtroducerea și a altor instituții între cele care pot contesta la Curtea Constituțională a ordonanțelor de urgență. În prezent, o ordonanță de urgență poate fi atacată doar de Avocatul Poporului, care este numit de majoritatea parlamentară.

De asemenea, PSD a mai arătat că, potrivit Constituției, amnistia și grațierea nu pot face obiectul initiațivei legislative a cetățenilor și că, potrivit unei decizii a CCR, președintele nu poate iniția un referendum legislativ. În acest caz, social-democrații au vizat prima întrebare pe care președintele intenționează s-o adreseze în consultarea populară, cea referitoare la amnistie și grațiere. Acum, grațierea se acordă de către președinte pentru o persoană, iar când se referă la un grup este acordată de Guvern sau Parlament, prin lege.

XS
SM
MD
LG