Linkuri accesibilitate

Iohannis a semnat: Ramona Mănescu devine ministru de Externe și Nicolae Moga de Interne


Ramona Manescu, noul ministru de Externe în locul lui Teodor Meleșcanu
Ramona Manescu, noul ministru de Externe în locul lui Teodor Meleșcanu

Președintele Iohannis a semnat, în ultima zi în care mai putea da un răspuns, decretele prin care o numește pe Ramona la Ministerul Afacerilor Externe și pe Nicolae Moga la Ministerul de Interne, cele două propuneri avansate de premierul Dăncilă.

Mănescu îi ia locul lui Teodor Meleșcanu, iar Moga lui Carmen Dan. Celor doi președintele Iohannis le-a cerut în repetate rânduri demisia pentru modul în care gestionat ministerele pe care le-au condus, dar de abia după alegerile europarlamentare și după încarcerarea lui Liviu Dragnea PSD și ALDE au decis să renunțe la ei.

Potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale, Mihai Fifor a fost numit viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, luându-i locul Anei Birchall, care ocupă acum portofoliul de la Justiție.

Săptămâna trecută, miercuri, Viorica Dăncilă a vorbit la telefon cu președintele Klaus Iohannis despre remaniere, iar șeful statului i-a promis că va da un răspuns în interiorul celor 10 zile prevăzute de noul Cod Administrativ pentru numirea miniștrilor.

Noii miniștri sunt persoane controversate. Astfel, Ramona Mănescu, la cei 47 de ani ai săi a făcut subiectul mai multor investigații ale Rise Project despre impresionanta sa avere construită în câțiva ani cumpărând drepturi litigioase de la oameni care și-au pierdut speranța că vor mai fi despăgubiți de stat pentru terenurile confiscate de comuniști. Ulterior, terenurile au fost vândute de familia Mănescu pe milioane de euro. 14,4 ha de teren în București, în care s-au investit 300.000 euro și s-au câștigat 4,5 milioane euro.

Tot cei de la Rise Project au publicat în luna mai, înainte de alegerile europarlamentare, o investigație despre o casă într-o suburbie de lux a Bruxelles-ului și o mașină de 125.000 de euro, deținute de Ramona Mănescu, dar nedeclarate oficial. Dezvăluirea jurnaliștilor de la Rise Project vorbește și despre firme de consultanță pe fonduri europene nedeclarate de candidata ALDE la funcția de ministru de externe.

Despre Nicolae Moga, un afacerist din Constanța, care deține un complex de lux în valoare de 35 milioane de euro la granița dintre Mamaia și Năvodari, presa a scris că a fost apropiat de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. Mai exact, că era unul dintre oamenii de bază în așa numita Republică Mazăre și în afacerile învârtite în zonă de aceștia. Moga este membru PSD din 2003 si senator de Constanșa de trei mandate.

Noii membri ai Guvernului vor depune jurământul la ora 11:00, după care vor intra direct în ședința Executivului, programată să înceapă la ora 13:00.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG