Președintele Klaus Iohannis le-a spus elevilor de la Școala Gimnazială "Ferdinand I” din București, unde a participat la deschiderea noului an școlar, că școala nu ar trebui să însemne niciodată o simplă clădire. "Ați văzut, dragi copii, unii politicieni se tem de școală. Aici sunt formați cei care le taxează erorile de logică și, mai nou, destul de des, de exprimare. Tot aici se resimte eșecul politicilor publice din educație, dar și lipsa de creativitate a acestora", le-a spus Iohannis copiilor.
Vedem cum, în loc să fie adoptate măsuri pentru creşterea calităţii educaţiei, se preferă măsuri de facilitare a fraudei la bacalaureat. Cum se încearcă reducerea numărului celor care ajung să susţină examenul de evaluare naţională. Sau cum se propune repartizarea automată spre şcoli profesionale a celor care iau medii mai mici, în loc să avem organizarea unor evaluări credibile de aptitudini”, a afirmat preşedintele.
Președintele a mai spus că elevii sunt cei care resimt efectele corupției sau nepăsării statului și s-a lansat într-un nou atac la adresa Guvernului, vorbind despre "dovezi de nepăsare care trebuie să înceteze".
"Toți copiii, fără nici un fel de discriminare, trebuie să se simtă la școală încurajați, protejați și în siguranță. Din nefericire, în România nu suntem încă în această situație, iar de multe ori copiii sunt cei care resimt efectele negative ale corupției sau ale nepăsării statului", a afirmat Klaus Iohannis.
Dragi elevi, aş dori să vă vorbesc nu doar despre importanţa educaţiei – pe care sunt sigur că o conştientizaţi – ci şi despre rolurile pe care le aveţi şi pe care le veţi avea în societate. Aveţi drepturi pe care nimeni nu vi le poate lua. Voi, ca cetăţeni ai României, trebuie să beneficiaţi de respectul şi sprijinul deplin al instituţiilor statului. Este imperativ ca respectul să fie în centrul procesului de educaţie din şcoli. Şi când spun asta, mă refer la respectul pe care îl datoraţi profesorilor voştri, dar şi la respectul cu care profesorii, la rândul lor, au obligaţia să vă trateze. Toţi copiii, fără nici un fel de discriminare, trebuie să se simtă la şcoală încurajaţi, protejaţi şi în siguranţă”, a mai afirmat preşedintele.
În opinia sa, educaţia oferită de şcoală este o oportunitate pentru România de a se normaliza, de a se transforma şi de a se pregăti pentru o Europă şi o lume în profundă schimbare, o lume care nu aşteaptă după cei care sunt captivi în practici anacronice, în corupţie sau în metehne comuniste.
El a mai spus că autoritățile au datoria de a crea un mediu sigur în clase, însă multe școli nu au nici măcar un serviciu de pază funcțional, iar copiii sunt expuși riscurilor atât în interiorul școlii, cât și în drumul către școală.
Preşedintele a mai arătat că, în condiţiile în care România se află, din păcate, în mod ruşinos între fruntaşele europene în materie de părăsire timpurie a şcolii, în condiţiile în care sistemul nostru de finanţare a educaţiei nu răsplăteşte adecvat şcolile care generează o schimbare reală în comunitate, contribuţia familiei este critică pentru succesul educaţional al copiilor.
Facebook Forum