Linkuri accesibilitate

PSD nu votează amendamentul care i-ar permite președintelui Iohannis să candideze pe listele PNL la Senat

update

Liderii PSD vot decide luni în ședința Biroul Permanent Național să voteze împotriva amendamentului care i-ar permite președintelui Iohannis să candideze pe listele PNL la Senat.
Liderii PSD vot decide luni în ședința Biroul Permanent Național să voteze împotriva amendamentului care i-ar permite președintelui Iohannis să candideze pe listele PNL la Senat.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că PSD nu votează proiectul de lege care i-ar permite preşedintelui Klaus Iohannis să candideze pentru Senat la alegerile parlamentare din 1 decembrie. Președintele PSD a declarat că proiectul nu reprezintă o prioritate pentru partid.

După şedinţa Biroului Permanent Naţional al Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu a anunțat că toți colegii săi au decis să nu voteze proiectul favorabil lui Klaus Iohannis.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a anunţat că decizia conducerii partidului este să nu susţină proiectul de lege al Partidului Național Liberal (PNL) care i-ar da posibilitatea preşedintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie.

„Legat de votul privind legea colegilor de la PNL, a fost un vot în unanimitate împotriva votării unei asemenea iniţiative pentru că, totuşi, suntem în 2024, iar legi dedicate unei singure persoane nu ar trebui să existe”, a spus Romaşcanu.

El a precizat că PNL nu le-a cerut să susţină proiectul, dar, ţinând cont că există un demers în Parlament, se aştepta un punct de vedere din partea PSD care a fost formalizat în şedinţa BPN.

În același timp, PNL a decis să nu pună pe ordinea de zi de luni a Biroului Permanent al Senatului dezbaterea amendamentului prin care președintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare, scrie Hotnews.ro. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar fi vorbit la telefon cu șeful liberalilor, Nicolae Ciucă, pe această temă.

Un proiect de lege depus săptămâna trecută de PNL, care conține un singur amendament la legislația electorală, îi dă posibilitatea preşedintelui Klaus Iohannis, încă în funcţie, să candideze ca independent pe lista PNL la alegerile parlamentare din 1 decembrie.

Liberalii au nevoie de majoritate pentru a trece proiectul de lege, în regim de urgenţă, prin Parlament, pentru ca prevederile sale să se aplice la alegerile parlamentare din acest an.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că, după părerea sa, nu ar fi nevoie de legislaţie suplimentară ca Iohannis să poată candida dacă îşi doreşte acest lucru.

PNL a sesizat Biroul Electoral Central pentru a se pronunţa în legătură cu amendamentul care permite candidatura preşedintelui Iohannis la alegerile parlamentare.

Sesizarea a fost făcută ca urmare a opiniei formulate de Consiliul Legislativ în legătură cu amendamentul propus de liberali la Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG