Linkuri accesibilitate

Liberalii vor să modifice legea care-i va permite președintelui să candideze la Senat


Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

Liberalii au depus un proiect de lege prin care președintele Klaus Iohannis ar putea candida la Senat fără să părăsească postul de la Cotroceni înainte de încheierea mandatului.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a anunțat miercuri că Partidul Naţional Liberal a înregistrat în procedură legislativă legea care prevede că preşedintele poate candida la Parlament în ultimele trei luni de mandat.

Potrivit proiectului legislativ, care elimină restricțiile în vigoare din legea actuală, Iohannis ar putea să-și înregistreze candidatura ca independent, pe lista unui partid sau a unei alianțe.

„Informația momentului este că Partidul Național Liberal a înregistrat în procedură legislativă o modificare a legii care prevede că președintele în funcție, aflat în ultimele trei luni de mandat, poate candida ca și (sic!) independent pe lista unui partid sau unei alianțe. Este o propunere legislativă care practic îi consacră dreptul președintelui care își încheie mandatul odată cu actualul Parlament, dacă dorește să-și poată continua cariera politică, și rezolvă o problemă”, a declarat Daniel Fenechiu la Digi 24.

Liderul senatorilor liberali a explicat că momentul ales pentru modificarea legii are legătură cu faptul că „în ultimii 20 de ani alegerile parlamentare nu s-au mai suprapus cu alegerile prezidențiale și noi ne dorim ca președintele, dacă își dorește, să candideze”.

Pentru ca modificarea legii să treacă în Parlament, liberalii au nevoie însă de votul întregii coaliții.

PNL este în alianță la guvernare rotativă cu Partidul Social Democrat (PSD), care dă în prezent și premierul, pe președintele PSD, Marcel Ciolacu. Liberalii au nevoie așadar de sprijinul partenerilor de guvernare tocmai pentru ca legea să intre în vigoare înainte de încheierea calendarului în care se depun listele pentru Parlament.

„Această propunere legislativă va trece în situația în care coaliția va fi de acord. Partidul Național Liberal, în momentul de față, nu are o majoritate absolută în Parlamentul României. Dar ceea ce facem este un act de justiție, pentru că, peste 20 de ani, de exemplu, putem fi într-o altă situație. Dacă mandatul președintelui va fi redus la 4 ani de zile, din fiecare patru în patru ani, ne vom găsi în această situație.”, a mai declarat liberalul.

În urmă cu o zi, Administrația Prezidențială a dat un comunicat în care a anunțat că președintele Klaus Iohannis nu va părăsi postul de la Cotroceni înainte de finalizarea mandatului.

„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, Preşedintele României, Klaus Iohannis, precizează că îşi va încheia mandatul la termen şi nu intenţionează să demisioneze din funcţia de Preşedinte”, a transmis Administraţia Prezidenţială pentru News.ro.

În spaţiul public s-a vorbit despre o posibilă candidatură a preşedintelui Iohannis la alegerile parlamentare, în deschiderea listei PNL la Senat.

Numai că, potrivit legii actuale, președintele ar fi trebuit să demisioneze de la Cotroceni pentru a se înscrie în partid, în condițiile în care Constituţia interzice şefului statului să facă politică.

Încă de la finalul săptămânii trecute, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, ar fi avut o discuție pe subiect.

Cu toate acestea, întrebat miercuri de jurnaliști, Marcel Ciolacu a declarat că nu a discutat cu președintele PNL, Nicolae Ciucă, despre o eventuală candidatură a lui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare care vor avea loc pe 1 decembrie 2024.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG