Linkuri accesibilitate

Iohannis confirmă că a sunat-o pe ambasadoarea României la UE, înaintea votului pentru Kovesi


Iohannis a susținut-o pe Kovesi pentru șefia Parchetului European.
Iohannis a susținut-o pe Kovesi pentru șefia Parchetului European.

Președintele Klaus Iohannis a confirmat vineri că i-a telefonat ambasadoarei Luminița Odobescu, înaintea votului din COREPER, privind candidatura Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European. El i-a transmis că o susține pe Kovesi.

Președintele Klaus Iohannis a explicat vineri, la depunerea candidaturii la prezidențiale, că joi i-a telefonat Luminiței Odobescu, ambasadorul României la UE, pentru a-i comunica susținerea sa pentru fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, la conducerea Parchetului European (EPPO).

„În chestiunea procurorului șef european, pot confirma că am comunicat doamnei ambasador Odobescu opinia mea despre candidatura doamnei Kovesi. I-am comunicat că eu, președintele României, sunt pentru doamna Kovesi la funcția de procuror-șef european”, a declarat Klaus Iohannis.

Ambasadorii statelor UE au votat ieri în cadrul Consiliului UE dacă o vor susține sau nu pe Kovesi la șefia EPPO. Votul a ieșit pro-Kovesi 17 din 22 de voturi.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că i-a cerut reprezentantei României să voteze împotriva numirii lui Kovesi, însă joi au apărut informații pe surse că Odobescu ar fi votat pentru Kovesi, în lipsa unui mandat scris care să îi spună ce să voteze.

Vineri, Dăncilă a declarat că votul Luminiței Odobescu este secret: „Nu pot să vă spun cum a votat. Eu am spus punctul de vedere al Guvernului. Votul este secret și nu putem ști cum a votat. Domnul președinte încalcă Constituția. Nu pot să-i cer să nu se amestece în astfel de situație, face ceea ce știe dânsul cel mai bine, adică nu ține cont de nimeni decât de opinia domniei sale, chiar dacă de multe ori lucrurile pe care le face sunt împotriva legii fundamentale”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG