Linkuri accesibilitate

Iohannis a semnat decretele pentru demisia miniștrilor USR PLUS. Cine vor fi interimarii


Miniștrii USR PLUS, alături de vicepremierul Dan Barna, și-au anunțat demisia din funcție pe holul Parlamentului.

Klaus Iohannis a semnat miercuri decretele prin care a luat act de demisiile celor cinci miniștri USR PLUS și a vicepremierului Dan Barna.

Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, Claudiu Năsui, ministru Economiei, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene și Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării și-au depus demisiile marți dimineață, la fel ca și Dan Barna.

Premierul Florin Cîțu a trimis documentele la Palatul Cotroceni abia miercuri dimineață. Tot atunci a propus președintelui și interimari pentru funcțiile de ministru rămase vacante:

  • Ministerul Sănătății: Attila Cseke;
  • Ministerul Transporturilor: Dan Vîlceanu;
  • Ministerul Economiei: Virgil Popescu;
  • Ministerul Digitalizării: Tánczos Barna;
  • Ministerul Fondurilor Europene: Florin Cîțu;

Acestea au fost acceptate de șeful statului.

Miniștrii USR PLUS au demisionat din funcție după ce Florin Cîțu l-a revocat, săptămâna trecută, pe ministrul Justiției, Stelian Ion. Acesta a fost acuzat de premier că nu a vrut să avizeze programul de dezvoltare locală „Anghel Saligny”, care prevede alocarea a 50 de miliarde de lei autorităților locale în următorii ani.

Liderii USR PLUS au avut o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis în cursul zilei de marți, pentru a discuta despre criza guvernamentală. Dan Barna a precizat la finele acelei întâlniri că a fost „din păcate” o întâlnire formală în care nu au fost prezentate sau analizate soluții pentru actuala criză guvernamentală.

Întrebat de Europa Liberă care a fost mesajul președintelui Iohannis, Dan Barna a răspuns: „’Că ne aflam într-o situație complicată.’ Și nu glumesc”.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent. S-a alăturat Europei Libere din 2021, mai întâi ca senior editor, după care, din iulie 2021, ca redactor-șef.

Românii și politica
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00
XS
SM
MD
LG