Linkuri accesibilitate

Eșec | Barna, „dezamăgit” după întâlnirea cu președintele Iohannis: discuție formală, fără soluții


Dan Barna și Klaus Iohannis la depunerea jurământului, 23 decembrie 2020.
Dan Barna și Klaus Iohannis la depunerea jurământului, 23 decembrie 2020.

Copreședintele USR PLUS Dan Barna a declarat după întâlnirea de marți cu președintele Klaus Iohannis că a fost „din păcate” o întâlnire formală în care nu au fost prezentate sau analizate soluții pentru actuala criză guvernamentală.

Întrebat de Europa Liberă care a fost mesajul președintelui Iohannis, Dan Barna a răspuns: „’Că ne aflam într-o situație complicată.’ Și nu glumesc”.

Dan Barna a reluat criticile la adresa premierului Florin Cîțu și la blocarea, în Parlament, a stabilirii unui calendar pentru votarea moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR. „Noua majoritate echipa Cîțu – Ciolacu blochează dreptul de depunere a unei moțiuni, ucide statul de drept din România prin fiecare neprezentare la ședința Birourilor Permanente Reunite”, a spus Dan Barna.

Liderul USR PLUS a infirmat speculațiile că miniștrii partidului și-ar putea retrage demisiile. „Nu ne jucăm cu demisiile, nu facem bambilici. Sunt depuse olograf. Așteptăm să fie procesate. Există mult loc pentru negociere. Coaliția poate funcționa cu un nou premier. Dacă Florin Cîțu își dă demisia, ne putem întoarce în câteva zile".

Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului nu au avut cvorum nici marți, la a patra încercare de a stabili un calendar pentru moțiunea de cenzură. Reprezentanții PNL (cu excepția lui Ludovic Orban), și cei ai PSD nu au participat.

Președintele PNL, Ludovic Orban, care este și președinte al Camerei Deputaților, a avertizat marți că blocarea traseului moțiunii încalcă prevederile constituționale.

Derularea calendarului moţiunii de cenzură este obligatorie, pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituţiei şi încălcarea principiului constituţional al statului de drept. Astăzi voi comunica Guvernului moţiunea de cenzură. De asemenea, vreau să vă informez că am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original ale iniţiatorilor moţiunii de cenzură", a afirmat Orban.

Marți dimineață, miniștrii USR PLUS și vicepremierul Dan Barna și-au depus demisiile din guvern. USR PLUS cere înlăturarea premierului Florin Cîțu în urma deciziei acestuia de a-l revoca pe ministrul Justiției, Stelian Ion (USR PLUS) fără consultarea formațiunii. Este a doua situație în care Florin Cîțu procedează astfel iar după înlăturarea similară a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, cele două formațiuni semnaseră un protocol menit să evite tocmai repetarea situației.

Premierul Florin Cîțu și susținătorii săi din cadrul PNL critică USR PLUS pentru depunerea moțiunii împreună cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), formațiune descrisă drept extremistă atât de reprezentanții PNL, cât și de cei ai USR PLUS. De altfel, referirea la AUR a fost, până acum, singura intervenție concretă a președintelui Iohannis în disputa politică, printr-o postare de sâmbătă, pe Facebook.

Marți, la întâlnirea cu diplomații români, Iohannis a spus doar că „Vom găsi o soluție bună și pentru această criză.

Taberele din PNL

Noul context politic desparte PNL pe linia trasată deja de candidaturile pentru președinția formațiunii. Ludovic Orban și Florin Cîțu candidează la această funcție la Congresul din 25 septembrie, iar taberele susținătorilor fiecăruia sunt conturate încă din vară, din perioada alegerilor conducerii filialelor județene.

Echipa Cîțu”, din care fac parte, printre alții, miniștrii Raluca Turcan și Lucian Bode, europarlamentarul Rareș Bogdan, lideri locali și județeni ca Emil Boc și Gheorghe Flutur, nu au ezitat să critice vehement demersurile USR PLUS, în special colaborarea cu AUR pentru depunerea moțiunii de cenzură și apoi demisia miniștrilor formațiunii „în perioadă de pandemie, în care România are nevoie de stabilitate”. După demiterea ministrului Stelian Ion, aceștia au convocat Biroul Politic Național (BPN) al formațiunii pentru a reafirma sprijinul politic pentru premierul Cîțu fără a-l consulta pe președintele partidului, Ludovic Orban.

„Noi nu renunţăm la Florin Cîţu, este premierul pe care îl susţinem. Nici nu s-a pus problema şi nici nu se va pune să renunţăm la Florin Cîţu", a spus, marți, Rareș Bogdan, care este și prim-vicepreşedintele al PNL. Așa-numita echipă Cîțu a convocat pentru miercuri dimineață Biroul Politic al formațiunii, pentru discutarea situaţiei politice.

De cealaltă parte, Ludovic Orban dorește să avanseze moțiunea în ciuda eforturilor „echipei Cîțu”, iar mai mulți parlamentari, susținători ai actualului președinte PNL au transmis la unison mesaje în care pledează pentru menținerea alianței politice cu USR PLUS și resping eventualitatea colaborării guvernamentale cu Partidul Social Democrat:

  • Senatorul PNL Dănuț Bica (Argeș) scrie că „PNL nu trebuie să ajungă la guvernare alături de PSD, partid față de care se găsește într-o opoziție istorică și într-o totală incompatibilitate doctrinară”;
  • Deputatul PNL Glad Aurel Varga (Arad) amintește de precedenta alianță a PNL cu PSD: Uniunea Social-Liberală (USL) care a adus la guvernare Cabinetul Ponta în 2012. - "Ales pentru o guvernare liberală fără PSD, vreau să vă asigur că nu voi susţine o nouă majoritate în Parlament cu PSD, partid care a blocat dezvoltarea judeţului Arad ani la rând”;
  • Deputatul Iulian Mihail Bîca (Vaslui) transmite că nu va susține o „nouă majoritate în Parlament, împreună cu PSD. Singura soluție pentru ieșirea din actuala criză politică este refacerea alianței de dreapta PNL-USRPLUS-UDMR!
  • Deputatul George Șișcu (Tulcea) consideră că „PNL şi USR-PLUS pot reface punţile. /.../ Este necesară o analiză profundă a situaţiei politice, dar mai ales trebuie să ne gândim atent la consecinţele destrămării actualei majorităţi”.
  • Deputatul PNL Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii în Guvernul Orban și una dintre puținele susținătoare ale acestuia la conferințele județene din această vară scrie pe Facebook: „Florin, are you kidding me? Cum de ne-ai adus aici? Tu lângă PSD și negociindu-se pentru tine cu PSD? Incredibil."

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG