Linkuri accesibilitate

Iohannis: Extremismul și xenofobia, „ascunse grosolan în spatele unor revolte"


În noaptea de luni spre marți, protestele față de restricțiile COVID au devenit violente în București
În noaptea de luni spre marți, protestele față de restricțiile COVID au devenit violente în București

Președintele Klaus Ioannis arată, într-o declarație transmisă marți, că demonstrațiile și protestele sunt firești și legitime într-o democrație, dar „intolerabile și complet de neacceptat sunt manifestările violente, extremismul, xenofobia, toate acestea ascunse grosolan în spatele unor revolte îndreptate împotriva unor măsuri menite să protejeze viața și sănătatea tuturor”.

Președintele descrie drept „toxice și nocive”, „instigarea la nerespectarea legii, la comportamente care pun în pericol viața românilor, extremismele de orice fel promovate în numele dreptului la liberă exprimare”.

Klaus Ioannis condamnă încercarea de „a captura politic protestele pentru a le transforma în vectori de propagare a urii, xenofobiei și antisemitismului” și insistă asupra importanței vitale a măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

„Sunt deja mult prea multe familii din România care au pierdut pe cineva drag din cauza acestui virus teribil. Eforturile și sacrificiile tuturor, chiar dacă sunt foarte grele, salvează vieți, salvează viețile celor dragi nouă. /.../ fricile, temerile și nemulțumirile românilor, în această perioadă extrem de dificilă, sunt firești și îndreptățite. Știu că este din ce în ce mai greu, știu că suntem obosiți după mai bine de un an de criză sanitară. Știu că este descurajant că restricțiile nu pot fi încă ridicate, deși cu toții ne-am dori ca acest lucru să fie posibil imediat”, spune președintele.

Klaus Iohannis a făcut apel, marți, la răbdare și spune că „într-o pandemie în care singura certitudine a fost incertitudinea, toți facem greșeli. Nu au existat rețete certe, ci doar o adaptare permanentă a măsurilor pentru a câștiga un război inegal cu un virus a cărui principală componentă este impredictibilitatea.

Întreaga declarație a președintelui Iohannis, aici.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG