Linkuri accesibilitate

Iohannis: Nu voi reda serviciilor secrete atribuții de urmărire penală


Președintele Klaus Iohannis a spus miercuri că nu intenționează, în contextul schimbării legislației privind funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, să redea Serviciului Român de Informații atribuții în cadrul anchetelor de urmărire penală, de care acesta a fost deposedat prin deciziile CCR din ultimii patru ani.

„Nu intenționez să redau serviciilor atribuții în cadrul urmăririlor penale sau procese. Urmărirea penală se face de procurori. Serviciile secrete nu au ce căuta în acest domeniu. Serviciile se ocupă de problemele lor iar dacă în cursul activității sesizează posibile fapte penale, sesizează parchetul competent, fără să furnizeze probe. Nu intenționez să solicit modificarea legilor în sensul de a reveni la situația anterioară”, a declarat președinte Klaus Iohannis într-o întâlnirea cu presa pe care a avut-o miercuri la Palatul Cotroceni.

După o serie de decizii ale Curții Constituționale, sesizată de fosta putere social-democrată, CCR a retras competențele SRI în anchetele penale și a invalidat probele obținute de procurori prin interceptările făcute de SRI pe mandat de siguranță națională, informațiile culese astfel pentru a fi folosite în procesele penale fiind anulate. Deciziile CCR au dus atât la închiderea unor cazuri aflate în instanță cât și la încetinirea investigațiilor sau chiar la oprirea lor.

După ședința CSAT de marți, Administrația Prezidențială a anunțat că în cadrul Planului de Implementare a noii Strategii de Apărare a Țării, care ia în calcul inclusiv provocările rusești din zona Mării Negre, va fi revizuită întreaga legislație a instituțiilor din domeniul securității naționale, inclusiv legea de organizare și funcționare a CSAT.

XS
SM
MD
LG