Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis a anunțat investițiile României prin PNRR


România - Președintele Klaus Iohannis
România - Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri în ce vor fi investiți banii alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență și sumele alocate fiecărui domeniu.

„Cele circa 30 de miliarde de euro de care vom beneficia reprezintă o șansă majoră pentru dezvoltarea României, care-i va permite o rezistență sporită în cazul unor viitoare crize. Acest plan ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâția ani și care vor îmbunătăți viața românilor”, a spus miercuri președintele Klaus Iohannis după o întâlnire avută la Cotroceni pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență cu premierul Florin Cîțu, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, viceprim-ministrul Dan Barna, viceprim-ministrul Hunor Kelemen și cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Principalele declarații ale președintelui:

Investițiile prin PNRR

 • Am convenit astăzi în cadrul ședinței cu liderii coaliției Planul național de Redresare și reziliență, care va fi aprobat de Guvern și trimis Comisiei europene.
 • Cele circa 30 de miliarde de euro de care vom beneficia sunt o șansă majoră pentru dezvoltarea României.
 • PNRR ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâția ani, care vor îmbunătăți viața de zi cu zi a fiecărui român.
 • Vom pune un accent major pe îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate. Pentru acest obiectiv vrem să acordăm 3 mld euro.
 • Ne va permite să finanțăm în continuare dezvoltarea rețelei de autostrăzi, pentru care vor fi alocate 4,5 miliarde de euro.
 • PNRR este o oportunitate extraordinară și pentru sistemul de educație. Programul România educată va beneficia de 4 miliarde de euro. Vom avea școli sigure, curate, vom investi într-o rețea de școli verzi și în sistemele de educație timpurie.
 • Digitalizarea școlară - 780 milioane de euro ne propunem să investim.
 • România va investi substanțial în viitorul sustenabil. Câteva exemple de proiecte:
  • 1,3 mld euro - diversificarea și multiplicarea surselor de energie regenerabilă,
  • 1,5 mld - împădurire,
  • 4 mld - combaterea secetei,
  • 8,5 mld - dezvoltarea infrastructurii feroviare.
 • Vom investi în servicii digitale destinate cetățeanului.
 • Investițiile în îmbunătățirea mediului urban – aer curat, spații verzi
  • 2,2 mld euro vor fi alocate pentru reabilitarea termică a blocurilor și consolidarea la cutremure.

Investițiile din PNRR vor duce la crearea de noi locuri de muncă, mai ales pentru cei afectați de pandemie. Fac apel la autoritățile publice și partenerii economici și social să susțină acest efort integrat.

Declarații privind situația epidemiologică

„Ne confruntăm din nou din păcate cu o etapă de creștere a cazurilor de Covid. Acest nou val poate fi chiar ultimul având în vedere că procesul de vaccinare e în desfășurare. Situația este încă sub control, dar lucrurile pot evalua rapid în sens negativ.

E nevoie de responsabilitate și de un nou efort național acum.

Nu putem renunța la prudență chiar acum. Singurele metode sunt măsurile restrictive și imunizarea unui număr semnificativ din populație.

Până în acest moment nu există motive să nu folosim toate vaccinurile aprobate la nivel european.”

 • 16x9 Image

  Dora Vulcan

  Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG