Linkuri accesibilitate

Iohannis: Preşedinţia română a Consiliului UE a fost surprinzătoare, pentru că a avut rezultate mult mai bune decât se aşteptau toţi


Klaus Iohannis a anunțat că Președinția României a Consiliului UE a încheiat 90 de dosare legislative în timpul celor șase luni de mandat
Klaus Iohannis a anunțat că Președinția României a Consiliului UE a încheiat 90 de dosare legislative în timpul celor șase luni de mandat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, La Bruxelles, că Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene a încheiat 90 de dosare legislative, fapt ce i-a surprins pe mulți deoarece se așteptau ca mandatul României să fie unul „mediocru”.

„Puţini au avut aşteptări foarte mari când am început Preşedinţia, mulţi se aşteptau să fim mediocri, dar eu am luat foarte în serios laudele preşedinţilor Tusk şi Juncker. Preşedinţia română a încheiat 90 de dosare, ştiţi câte se încheiau în alte Preşedinţii, ceea ce arată nu numai intensitatea şi cantitatea muncii noastre, ci şi calitatea, pentru că suntem buni parteneri, negociatori şi instituţii cu standarde ridicate, iar echipa română a reuşit ceva neaşteptat. De aceea am spus că Preşedinţia română a fost surprinzătoare, pentru că a avut rezultate mult mai bune decât se aşteptau toţi. Dacă putem să definim acest lucru ca o moştenire, şi anume că România e mult mai bună decât imaginea pe care o are, cred că este o moştenire bună”, a răspuns şeful statului unei întrebări legată de moştenirea pe care o lasă România după Preşedinţia Consiliului UE, citat de Agerpres.

Şeful statului a prezentat, în timpul declarației comune cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, rezultatele obţinute în timpul Preşedinţiei României la Consiliul UE.

„Agenda strategică adoptată reflectă pe deplin cele zece angajamente pe care le-am adoptat la Summitul de la Sibiu, intitulate "Spiritul de la Sibiu", aşa le numesc eu. Acum, obiectivul central este să rămânem uniţi, hotărâţi şi eficienţi în eforturile noastre de a pune în aplicare această agendă şi de a obţine rezultate pentru toţi. România este pe deplin angajată în această privinţă. Vreau să salut în mod special faptul că principalele priorităţi şi linii de acţiune identificate în agenda strategică reflectă viziunea noastră comună pentru viitorul Uniunii. Acesta este un semn clar de unitate şi coeziune”, a mai spus Iohannis.

El a subliniat că „protejarea cetăţenilor, a libertăţilor şi valorilor lor ar trebui să fie interesul central al viitoarelor acţiuni comune", în contextul în care UE se confruntă cu un număr din ce în ce mai ridicat de ameninţări atât din interior, cât şi din afara graniţelor sale.

Totodată, șeful statului a mai amintit că recent, Consiliul a adoptat în mod oficial un număr de dosare legislative care au fost finalizate sub Preşedinţia României, legate de Uniunea Bancară, îmbunătăţirea regimului de muncă şi al drepturilor sociale, aprofundarea Pieţei Unice, decarbonizarea transportului şi progresul privind consolidarea Europei digitale.

„Aşa arată Europa în forma ei cea mai bună şi aş dori să mulţumesc pe această cale tuturor statelor membre şi tuturor instituţiilor europene pentru sprijinul şi abordările constructive care au permis României să finalizeze un număr semnificativ de iniţiative legislative importante", a mai spus Iohannis.

Şeful statului a precizat că discuţiile au vizat şi viitorul Cadru Financiar Multianual, amintind că anul trecut, Consiliul European a cerut României să elaboreze un document revizuit pentru noua etapă a negocierilor.

„Preşedinţia a muncit intens şi sunt mulţumit că aceste eforturi consistente şi progresul obţinut sunt recunoscute în cadrul concluziilor Consiliului European”, a arătat Iohannis.

El şi-a exprimat regretul că în ceea ce priveşte discuţiile referitoare la schimbările climatice nu s-a putut ajunge la un consens pentru atingerea obiectivului de emisii zero de CO2 la orizontul anului 2050.

„La solicitarea mea, liderii au acceptat să facem o menţiune privind Republica Moldova în textul concluziilor, pentru că acest lucru întăreşte susţinerea UE faţă de Republica Moldova prin măsuri concrete, ceea ce este foarte important”, a subliniat şeful statului.

El a mulţumit pentru aprecierile preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, şi ale preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG