Klaus Iohannis a explicat că durata maximă de interimat este de 45 de zile, iar Daniel Breaz a exercitat această funcție, iar pentru numirea unui ministru la Educație.
„Prin solicitarea adresată astăzi, prim-ministrul practic îmi cere să încalc Legea fundamentală forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației Naționale, în condițiile în care pentru acest portofoliu domnul ministru Daniel Breaz a exercitat această funcție timp de 45 de zile, durată maximă permisă de articolul 107 din Constituție. La acest moment, singura autoritate competentă să se exprime cu privire la demersurile prim-ministrului și activitatea Guvernului rămâne Parlamentul, iar, din această perspectivă, dezbaterea moțiunii de cenzură reprezintă cadrul cel mai adecvat”, precizează Klaus Iohannis.
Premierul Viorica Dăncilă l-a acuzat pe șeful statului că nu dă curs deciziei CCR, care spunea că trebuie să accepte interimarii propuși de primul-ministru de îndată. Dăncilă a mai spus că Iohannis este vinovat pentru nefuncționarea Guvernului.
În replică, Klaus Iohannis i-a transmis premierului Viorica Dăncilă că nu era nevoie de o decizie a CCR, fiind nevoie de a veni în Parlament pentru aprobarea miniștrilor titulari.
„Prin recenta sa decizie, Curtea Constituțională a statuat în mod clar că, odată cu ieșirea ALDE de la guvernare, Președintele României poate numi miniștri titulari numai cu aprobarea prealabilă a Parlamentului. Nici nu era nevoie de o decizie a CCR pentru a se constata evidența necesității de a respecta un articol din Constituție. Dacă ar fi acționat cu bună-credință și ar fi dorit cu adevărat să evite orice blocaje, doamna Dăncilă ar fi trebuit, așa cum i-am cerut, să meargă în Parlament și să obțină validarea pentru noul său Guvern. Dacă doamna Dăncilă nu înțelege nici acum sensul deciziei Curții Constituționale, îi mai explic încă o dată, în mod public: este fără echivoc faptul că, pentru numirea unui ministru titular la educație, premierul trebuie să se prezinte în Parlament”, a adăugat Iohannis.
Președintele României a afirmat, totodată, că Ministerul Sănătății dă dovadă de incapacitate de a organiza admiterea la rezidențiat, examenul fiind îngreunat de numeroase etape birocratice.
Facebook Forum