Linkuri accesibilitate

Dăncilă trimite la Cotroceni noi propuneri de miniștri interimari


Premierul Viorica Dăncilă, președinte al PSD, a trimis președintelui Iohannis noi propuneri de miniștri interimari pentru portofoliile vacante din Executivul său.

Astfel, ministrul Apărării, Gabriel Leș, este propus interimar la Ministerul Afacerilor Interne.

Daniel Suciu, actual vicepremier și ministru al Dezvoltării, este propus interimar la Justiție. Însă, aici, situația se complică având în vedere că președintele Iohannis nu a semnat decretul de revocare a Anei Birchall din funcția de ministru.

Iohannis este obligat să o revoce, conform unei decizii a Curții Constituționale, dar deocamdată nu a acționat în acest sens.

Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării, este înaintat să ocupe interimar postul de ministru al Educației.

Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor, este propus pentru un post de vicepremier pentru parteneriate stratgice.

Nicolae Bădălău, actual ministru al Economiei, ar vrea premierul Dăncilă să ocupe interimar postul de ministru al Energiei.

Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri ar urma să fie desemnat ministru interimar pentru Relația cu Parlamentul.

În fine, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, este propus vicepremier interimar pe probleme economice, post în care Iohannis a refuzat să-l numească pe Mihai Fifor.

Propunerile noi pe care le face Dăncilă sunt doar primele trei, mai precis cazul miniștrilor Leș, Suciu și Hurduc. Restul propunerilor au mai fost înaintate președintelui Iohannis odată cu ieșirea ALDE din coaliția de guvernare.

Iohannis a refuzat atunci să numească interimari, argumentând că premierul Dăncilă trebuie să meargă în Parlament, să ceară un vot de încredere, având în vedere componența politică schimbată a cabinetului său.

Curtea Constituțională (CCR) a publicat miercuri motivarea deciziei prin care îl obligă pe președintele Iohannis să o revoce pe Ana Birchall din funcția de ministru al Justiției și să numească miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă. Decizia fusese adoptată de CCR pe 18 septembrie, iar în comunicatul CCR de la acel moment se arăta că atât revocarea, cât și numirea interimarilor trebuie să fie făcute ”de îndată”.

În același timp însă, CCR a constatat și nevoia ca premierul Dăncilă să meargă în Parlament pentru un vot de validare a noii formule guvernamentale fără ALDE.

În ceea ce privește miniștrii interimari, aceștia pot fi numai actuali miniștri din Executiv care, temporar, timp de 45 de zile, preiau și coordonarea altui minister.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG