Linkuri accesibilitate

Iohannis nu refuză promulgarea legii pentru dublarea alocațiilor pentru copii, deocamdată


Contrar avertismentelor privind împovărarea deficitului, Iohannis vrea să promulge dublarea alocațiilor inițiată de PSD
Contrar avertismentelor privind împovărarea deficitului, Iohannis vrea să promulge dublarea alocațiilor inițiată de PSD

„Proiectul de lege a ajuns la mine și are termen de promulgare 18 ianuarie. La acest moment, nu am de gând să refuz promulgarea acestei legi, dar ea încă se află în analiză și, într-adevăr, se află în analiză și în așteptarea unor lămuriri suplimentare din partea guvernului, fiindcă aici vorbim despre niște sume care nu sunt prinse în buget și atunci guvernul va trebui să vină cu soluții pentru a vedea cum se poate continua. Dar repet, la momentul acesta, nu intenționez să refuz promulgarea”, a spus şeful statului joi seară, într-o conferință de presă susținută la Cotroceni.

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a avertizat deja că impactul bugetar al dublării alocațiilor ar fi de 6 miliarde.

„Asta înseamnă, doar din alocaţii, deficitul să se ducă la 4,13%, iar împreună cu reducerea de TVA să ne ducem spre 5% cu deficitul. Clasa politică se joacă cu focul astăzi în România şi nu-mi fac mie rău, nu fac rău PNL, ci fac rău românilor, pentru că ce s-a întâmplat azi în Parlamentul României este văzut de pieţele internaţionale, iar dacă se întâmplă ceva cu costul de finanţare al României este vina oamenilor iresponsabili care aruncă astăzi ţara în aer”, a spus Florin Cîțu, în urmă cu o lună, după votul din comisii, la Digi 24.

Deputatul PSD Adrian Solomon, președinte al Comisiei de muncă, a fost cel care a introdus un amendament în urma căruia se majorează cuantumul alocației, după cum urmează: 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani, aceeași sumă pentru copiii cu handicap de până la 3 ani, 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani și 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Premierul Ludovic Orban a spus în repetate rânduri că nu respinge ideea dublării alocațiilor, dar că această măsură trebuie făcută etapizat, nu la doar un an după ce acestea au fost deja dublate, în plină guvernare PSD, dar la propunerea PNL în parlament.

Proiectul modifică Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Proiectul a fost votat luna trecută de 179 de deputați, 29 abținându-se.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG