„Prima Casă se află binențeles pe această listă de programe (aflate în analiză, n.r.). Nu a fost nevoie (de bani la rectificare pentru „Prima Casă”, n.r.). Programele rămân. Doar facem o analiză. După ce facem o analiză, voi vedea care va mai rămâne în picioare sau nu”, a declarat Florin Cîțu, la un post de televiziune, citat de Mediafax.
Totodată, ministrul liberal al Finanțelor a precizat că proiectul PSD prin care programul Prima Casă se transforma într-unul social, intitual „O familie, o casă”, nu este de interes pentru noua guvernare.
La jumătatea lunii septembrie, Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, un proiect de lege prin care „Prima Casă” era devenea „O casă, o familie”, care presupunea majorarea până la 80% a garantării creditului de către stat, dar și reducerea dobânzilor pentru anumite categorii de persoane.
„Ponderea programului „Prima Casă” a scăzut foarte mult în ultimii 2-3 ani. Astăzi, sub 15% din tranzacții sunt generate de „Prima Casă” conform datelor pe care le avem de la dezvoltatori și pentru că produsele de finanțare existente în piață sunt competitive. Transformarea programului într-unul social este de bun augur”, explica într-o discuție anterioară, pentru Europa Liberă, Daniel Crainic, director de marketing al portalului imobiliare.ro.
Pe de altă parte, ministrul Florin Cîțu a mai anunțat că fiecare minister va face un audit în perioada următoare, pentru a vedea dacă aparatul actual este supradimensionat. Anunțul său vine în contextul în care guvernul Orban este structurat pe 16 ministere și nu pe 26, câte avea cabinetul anterior.
Mai mult, ministrul de Finanțe a anunțat în urmă cu câteva zile că rectificarea bugetară a fost realizată pe strucutra veche a Guvernului, cu 26 de ministere, nu pe cea nouă, care are doar 16 ministere. Ministrul Finanțelor a adăugat că ținta de deficit bugetar de 3,5% pentru anul viitor ar putea fi menținută prin efectele acestei restructurări. Anul acesta, România va avea un deficit bugetar de 4,4%, mult peste țința de 3% cerută de Bruxelles.
Florin Cîțu a precizat că premierul a solicitat auditurile şi, în funcţie de ele, se va lua decizia dacă vor fi ajustări de personal.
„În curând va apărea şi această reorganizare (...) Am spus tot timpul: cei care sunt neprofesionişti, leneşii, cei promovaţi în funcţii pe criterii politice, acolo sigur se va umbla. Asta nu înseamnă disponibilizări, înseamnă o reparare a situaţiei, pentru ca au fost populate foarte multe funcţii cu politruci şi asta nu mai poate să continue”, a mai precizat Florin Cîţu, citat de Agerpres.
Facebook Forum