Linkuri accesibilitate

Iohannis retrimite bugetul la Parlament. PSD nu modifică nimic și-l obligă să-l promulge


Klaus Iohannis a spus că Guvernul PSD este cel mai slab, iar bugetul, nerealist. Florin Iordache a anunțat că PSD nu schimbă nimic din Legea bugetului
Klaus Iohannis a spus că Guvernul PSD este cel mai slab, iar bugetul, nerealist. Florin Iordache a anunțat că PSD nu schimbă nimic din Legea bugetului

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că retrimite legea bugetului la Parlament „pentru corectură și îmbunătățire”, astfel încât bugetul să fie chiar „unul pentru dezvoltarea României”.

„Voi retrimite Parlamentului pentru corectură și îmbunătățire legea bugetului pe 2019. Mesajul este simplu: faceți un buget sănătos pentru România. Parlamentul are ocazia, dar în primul rând, responsabilitatea de a face corecțiile necesare astfel încât bugetul chiar să fie unul pentru dezvoltarea României”, a spus Klaus Iohannis.

Vicepreședintele PSD Florin Iordache a declarat la câteva minute distanță că majoritatea PSD-ALDE nu va face nicio modificare la legea bugetului, așa cum solicită președintele Klaus Iohannis, și că îi va retrimite acestuia legea înapoi cât mai urgent pentru a arăta ”forța și capacitatea majorității”.

”Îi vom retrimite legea astfel încât în zece zile să fie obligat să o promulge (…) Ca să arătăm forța și capacitatea majorității, în cel mai scurt timp vom da un vot în Camerele reunite ale Parlamentului, astfel încât președintele să fie obligat să promulge bugetul”, a declarat Florin Iordache.

Declarațiile președintelui vin în contextul în care judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis, miercuri, în unanimitate, că legea plafoanelor este neconstituțională, dar au respins sesizarea sa privind legea bugetului, ceea ce înseamnă, practic, că acest act normativ este constituțional.

De altfel, șeful statului a subliniat că decizia judecătorilor de la Curtea Constituțională cu privire la legea plafoanelor „demonstrează, încă o dată, dacă a fost nevoie că PSD legifereză nu numai imoral și prost, ci și neconstituțional”.

Legea plafoanelor a fost modificată, pe ultima sută de metri, înainte de votarea bugetului de către Parlament. Modificarea legii a fost necesară pentru a putea crește alocațiile copiilor, care ar fi urmat să fie finanțate din majorarea deficitului bugetar. Astfel, deficitul bugetar a crescut de la 2,55% la 2,76%.

Cine a oprit PSD să facă investiții majore încă de acum doi ani, de când a intrat la guvernare? De ce, din 2016 încoace, albirea dosarelor liderilor PSD continuă să fie prioritatea zero pentru ei, în locul construirii de autostrăzi și spitale? Am afirmat și repet, guvernarea PSD a eșuat!
Klaus Iohannis, președintele României

Șeful statului a amintit că bugetul rămâne bazat pe „cifre false, pe bani pe care Guvernul nu îi are, croit greșit împotriva tuturor obiectivelor majore ale românilor” și a atras atenția că atât graba cu care a fost adoptată de către Executiv taxa pe lăcomie, cât și „intenția disperată” a PSD de a pune mâna pe rezerva de aur a României arată, de fapt, nesustenabilitatea acestui buget. Președintele cataloghează acest buget drept „bugetului rușinii naționale” croit de „cel mai slab Guvern din istoria post-decembristă, un Guvern PSD al incompetenței”.

„Cine va deconta nota pentru dezastrul propus de PSD în economie? Din păcate, răspunsul este simplu: cetățenii și mediul privat. Prețuri în creștere, taxe și impozite suplimentare, aceasta este oferta generoasă a PSD. Degeaba PSD strigă sus și tare, pe toate canalele, că de vină sunt alții. Tot timpul de vină sunt alții. Nu, nu sunt alții! Principalul vinovat pentru că România nu s-a dezvoltat mai mult în ultimii ani este PSD!”, a spus șeful statului.

Șeful statului a subliniat că PSD spune „cu cinism” că nu se găsesc bani astfel încât alocațiile copiilor să fie mărite la timp, bugetul „prevede o creștere enormă a sumelor alocate partidelor, sume de care, bineînțeles, PSD beneficiază cel mai mult”.

El mai atrage atenția și că bugetul prevede o reducere semnificativă a cheltuielilor pentru investiții din bugetele locale.

„Se prevede o sumă de 1,2%. Este cea mai scăzută valoare a ponderii în PIB din ultimii 10 ani, iar investițiile anunțate pentru 2019 sunt cu un miliard mai mici față de cele din 2018. Acesta este marele buget de investiții, care taie un miliard! Dar întreb și eu acum: cine a oprit PSD să facă investiții majore încă de acum doi ani, de când a intrat la guvernare? De ce, din 2016 încoace, albirea dosarelor liderilor PSD continuă să fie prioritatea zero pentru ei, în locul construirii de autostrăzi și spitale? Am afirmat și repet, guvernarea PSD a eșuat!”, a mai spus șeful statului.

XS
SM
MD
LG