Linkuri accesibilitate

Iohannis: Riscul manifestărilor de ură, antisemitismul, rasismul, naţionalismul şi extremismul nu trebuie neglijat


Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul comemorării a 78 de ani de la Pogromul din Iaşi.

Şeful statului a subliniat că Pogromul din Iaşi a fost "un episod tragic şi întunecat dintr-un dureros şi copleşitor capitol de istorie din trecutul nostru - Holocaustul".

Iohannis mai subliniază că în prezent există libertatea de a vorbi liber de ceea ce a însemnat Holocaustul şi "nesfârşita tragedie a evreilor europeni".

Preşedintele arată că "România se schimbă şi generaţiile tinere oferă dovada că înţeleg nevoia de a mărturisi adevărul dureros despre propria istorie", adăugând că va fi în continuare un susţinător al proiectului unui Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului.

"Existenţa unui astfel de muzeu în Capitală ar fi o dovadă de asumare a responsabilităţii, de afirmare a coeziunii dintre noi şi, mai ales, o sursă de speranţă că toleranţa şi nediscriminarea, care au stat la baza edificiului societăţii noastre renăscute în 1989, sunt în continuare valori fundamentale", apreciază şeful statului.

De asemenea, preşedintele Iohannis atrage atenţia că nu trebuie neglijat riscul ca manifestările de ură să-şi croiască drum în societate.

"Riscul ca manifestările de ură, antisemitismul, rasismul, naţionalismul şi extremismul să-şi croiască încet un drum în societatea noastră nu trebuie să fie neglijat. Acţiunile de distrugere a unor cimitire evreieşti care au avut loc recent în România confirmă existenţa acestui pericol. Nu avem voie să lăsăm astfel de momente să umbrească rezultatele pe care le-am obţinut în ultimele decenii. Din acest motiv, trebuie să fim fermi şi să acţionăm energic în lupta împotriva antisemitismului şi a intoleranţei.

Educaţia, în spiritul respectului faţă de lege şi al promovării şi apărării drepturilor fundamentale ale omului, este esenţială. Acesta este cel mai sigur instrument pe care îl avem la îndemână pentru a obţine şi garanta securitatea cetăţenilor noştri şi siguranţa unui viitor prosper pentru generaţiile care vor urma", subliniază Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG