Linkuri accesibilitate

Iohannis: "România e mult mai bună decât imaginea pe care o are". Sau cum și-a schimbat părerea despre guvernarea PSD


Klaus Iohannis cu Emmanuel Macron
Klaus Iohannis cu Emmanuel Macron

Președintele român, favorit pentru una din marile funcții de la Bruxelles, s-a lăsat lăudat și a lăudat la rândul lui felul în care guvernul a gestionat cele 6 luni în care România a condus UE. Aceste laude nu sunt, însă, neapărat gratuite.

Activitatea preşedintelui, a Guvernului şi "mai ales a ambasadorului României la Bruxelles" , dar și "toate eforturile" făcute de România în cele șase luni în care a deținut președinția rotativă au fost fost menționate laudativ de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Teodora Odobescu este ambasadorarea României pe lângă Uniunea Europeană și tot ea a votat împotriva candidaturii Codruței Kovesi în fruntea Parchetului European. O candidatură despre care Klaus Iohannis a evitat mereu să vorbească.

La bilanțul perioadei în care România a condus UE, toate derapajele din Justiție, forțate de coaliția PSD-ALDE și toate complicațiile economice făcute de guvernul Dăncilă par să fi fost uitate de liderii europeni și chiar de Klaus Iohannis, care la conferința de presă comună ținută vineri împreună cu președintele Comisiei Europene și preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Tusk a ținut să enumere succesele președinției române spunându-i printre altele, președintelui Iohannis: "aţi reuşit să finalizaţi 90 de propuneri legislative înainte de alegerile pentru Parlamentul European, inclusiv în privinţa frontierelor externe, reducerea emisiilor de carbon şi Europa digitală"

Iohannis a răspuns, explicând că "multi se asteptau sa fim mediocri", dar că România a demonstrat între timp că e un "bun partener", că are "negociatori buni", "o echipa cu standarde ridicate, care a reusit ceva neasteptat".

Concluzia președintelui român, care până acum a criticat lipsa de pregătire a guvernului pe direcția UE s-a schimbat total, asumându-și succesul cumva și personal: "Presedintia română a fost suprinzătoare. România e mult mai bună decât imaginea pe care o are, asta poate fi o moștenire a celor 6 luni”

Această frază cu potențial de slogan, nu pare spusă doar pentru a închide un capitol, cel al președinției rotative în fruntea UE, proces gestionat în totalitate de guvernul Dăncilă, ci și pentru a deschide o altă poartă, campania pentru prezidențiale, în care Klaus Iohannis continuă să fie singurul candidat anunțat, dar, poate, și gândul spre președinția Consiliului European. Financial Times, îl enumeră pe Iohannis printre potențialii candidați, alături de premierii Belgiei, Luxemburgului şi Portugaliei.

Președintele român nu a vrut să comenteze "zvonurile", dar liderul PNL, Ludovic Orban îl consideră capabil să "gireze o asemenea funcție", chiar dacă ar prefera să rămână doar candidat pentru fotoliul de la Cotroceni.

Traian Băsescu, proaspăt ales eurodeputat consideră că Iohannis "are șanse reale, din punct de vedere teoretic" la președinția Consiliului European, care "este cea mai puternică funcție". PPE din care se revendică și Iohannis a luat decizia să renunţe la orice poziție de mare influență, cu excepţia fotoliului preşdintelui Comisiei Europene și pentru asta are nevoie de un candidat puternic, care să devină emblema unei noi UE mai unite, mai puternice, mai europene.

Nu e clar dacă pentru Iohannis un fotoliu la vârful Uniunii Europene ar fi mai confortabil decât cel de la Cotroceni. Dar pentru moment are timp să cocheteze în intimitate cu această idee. Poate din acest motiv își reface relațiile cu guvernul Dăncilă, căruia i-a tot cerut demisia, dar pe care implicit tocmai l-a lăudat la Bruxelles pentru felul în care s-a descurcat în ultimele șase luni cât a deținut conducerea rotativă a UE. În cazul în care negocierile dintre marile puteri din UE înclină balanța spre el, e bine să aibă și spriinul guvernului, dacă nu, are tip să schimbe tonul în campania electorală.

Totul se va tranșa pe 30 iunie, potrivit declarațiilor liderilor UE, care sunt nevoiți să-i aștepte pe Angela Merkel și Emmanuel Macron, care se vor afla la Osaka, în Japonia, pe 28–29 iunie, cu ocazia summit-ului grupului țărilor industrializate G20.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG