Linkuri accesibilitate

Iohannis, la schi după Balș. Analist: Un gest nepotrivit, lipsă de empatie


 Klaus Iohannis, în teleschi la Păltiniș, a doua zi după incendiul de la Institutul Matei Balș din București, incendiu care a dus la moartea a șapte pacienți.
Klaus Iohannis, în teleschi la Păltiniș, a doua zi după incendiul de la Institutul Matei Balș din București, incendiu care a dus la moartea a șapte pacienți.

Pasiunea președintelui Iohannis este muntele. Vara face drumeții, iarna schiază. Mulți îl admiră că e sportiv, așa cum s-a vazut și din imaginile de la vaccinare, alții spun că din cauza asta pune între paranteze lucruri mai importante. Cum ar fi, de exemplu, empatia în momente-cheie

Tragedia provocată de incendiul de la spitalul ”Matei Balș” din Capitală, în care au murit 7 oameni, este unul dintre acestea. Faptul că a doua zi președintele a fost filmat pe o pârtie din Păltiniș savurând plăcerile zăpezii și îndemnându-i și pe alții să-i urmeze exemplul a provocat reacții acide în spațiul public. Mai ales că nu este prima ieșire în decor de tipul acesteia.

Vineri, în ziua incendiului, președintele a dat o declarație de presă din fața spitalului ”Matei Balș”, a transmis condoleanțe familiilor celor morți, a vorbit despre ”o zi foarte tristă” și a cerut ministrului Vlad Voiculescu să lucreze cu celeritate la un „proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate”. A doua zi era pe pârtie.

Analiștii consultați de Europa liberă susțin că a fost un gest nepotrivit și complet lipsit de empatie. „În loc să-și asume responsabilități și-a asumat o vacanță”, spune sociologul Ovidiu Voicu.

Responsabilitatea este la diverse niveluri, de la managerul spitalului la primar, premier sau chiar președinte

Mi s-a părut nepotrivit în contextul respectiv. După tragedie a doua zi să-l vezi pe președinte că nu-și anulează planurile de weekend este lipsă de empatie. Nu e suficient că s-a dus la Balș în ziua incendiului. Există niște vinovați pe care îi va arăta ancheta și niște responsabili, cei care prin funcțiile lor ar fi trebuit să prevină astfel de lucruri. Iar responsabilitatea este la diverse niveluri, de la managerul spitalului la primar, premier sau chiar președinte, care a patronat un sistem de corupție și neglijență care a dus la astfel de lucruri. În alte țări când se întâmplă astfel de tragedii, responsabilii politici își asumă chiar dacă nu au o vinovăție directă. Domnul președinte nu și-a asumat responsabilitatea, și-a asumat o vacanță”.

Una care, se vede treaba, îi pria, pentru că a avut aprecieri entuziaste despre calitatea zăpezii și a pârtiei și le-a recomandat și altora să vină la schi. Ceea ce mulți deja făceau pe pârtiile supraaglomerate din Poiana Brașov, Sinaia și alte stațiuni, unde restricțiile impuse de pandemie par amintiri citadine. Numai că ceilalți români nu sunt președinți.

Analistul politic Cristian Pârvulescu susține și el că mersul la ski a doua zi după tragedie a fost o eroare și că era evident că ea va fi folosită politic.

Nu e vorba că nu are dreptul să se relaxaze, numai că în situații de genul acesta compasiunea trebuie dovedită până la capăt

E o eroare care trebuie pusă în context. Era absolut evident că va fi folosită de PSD și de o televiziune, pentru că era o ofertă. Nu e vorba că nu are dreptul să se relaxaze, numai că în situații de genul acesta compasiunea trebuie dovedită până la capăt. Vizita la Matei Balș a fost un moment bun, dar nu suficient. Întotdeauna lucrurile astea sunt folosite, chiar dacă ceea ce se întâmplase nu era nici responsabilitatea președintelui, nici a guvernului, decât una foarte generală. În condițiile astea, președintele trebuia să se fi reținut ca să nu poată fi acuzat de lipsă de empatie”, declară Pârvulescu pentru Europa Liberă.

Așa cum era de așteptat, adversarii politici l-au taxat pe președinte. PSD l-a acuzat, într-o postare pe Facebook, că „este solidar cu victimele și familiile lor de pe pârtia de schi! Cei șase ani de mandat ne arată, de fapt, cum schiorul prezidențial tot face slalom printre promisiuni cu reforma în Sănătate, Educație sau Administrație Publică”.

Pasiunea pentru schi și drumeție i-a atras nu doar o dată președintelui critici și ironii. Mai ales că Iohannis nu are reticențe în a folosi aceste ieșiri în natură și în scop de promovare.

Nu mizează pe discreție, se pozează cu turiștii, dă declarații și e mai volubil decât în conferințele de presă. Nu întotdeauna aceste escapade, de regulă pe pârtiile din masivul Șureanu, au loc în cele mai nepotrivite momente: ba se discuta bugetul, ba erau tensiuni pe scena publică sau, mai rău, cădea guvernul la moțiunea de cenzură.

XS
SM
MD
LG