Linkuri accesibilitate

Iohannis și-a trasat temele de campanie. PSD a avut cea mai dezastruoasă guvernare în 30 de ani, iar PNL va guverna cu partide proeuropene


O femeie își caută în geantă, în fața unui panou electoral cu președintele Klaus Iohannis
O femeie își caută în geantă, în fața unui panou electoral cu președintele Klaus Iohannis

Cel mai dur discurs al lui Klaus Iohannis din campania electorală, cu atacuri la adresa PSD, nu în ton, ci în acuzații. Temele, așa cum au fost structurate în discurs, indică atac aprig la PSD și construirea unei guvernări care să izoleze acest partid. Cu Ludovic Orban indicat premier

Campania în care Klaus Iohannis pleacă favorit la fotoliul de la Cotroceni a avut o repetiție generală la Constanța, unde liberalii au avut două reuniuni sâmbătă - școala de tineret, dimineață, și o reuniune regională, spre seară.

Klaus Iohannis a avut discursuri cu aceleași teme, în care a desființat, practic, PSD-ul ca partid guvernamental, și a vorbit despre viitoarea guvernare a actualei opoziții, cu PNL partid dominant.

Niciun alt partid nu a fost atacat de Iohannis, dar nici nu a fost nominalizat vreunul, atunci când a spus că vor urma guvernări liberale, „alături de partide proeuropene”.

În aceeași notă au vorbit și reprezentanții PNL, printre care minute generoase la dispoziție au avut Raluca Turcan, Rareș Bogdan (a vorbit aproape cât Iohannis) și Ludovic Orban.

Strategia de campanie a lui Klaus Iohannis, cu sloganul „România normală”, nu pare să conțină niciuna dintre teleme referitoare la rolul și atribuțiile prezidențiale. Nu există referiri la politica externă, atributul președintelui la reprezentare și direcții, iar modificarea Constituției sau restabilirea unui echilibru între puterile statului par teme abandonate, cel puțin în deschiderea neoficilă a campaniei electorale.

Însă, dacă unul dintre rolurile care i-au mai rămas președintelui este acela de a desemna premierul, Klaus Iohannis nu enumeră, între temele sale de discurs, numele președintelui Ludovic Orban. La o întrebare a jurnaliștilor, care au vrut să știe dacă Orban este alegerea sa de premier, Iohannis a răspuns „desigur”. O explicație ar putea fi și absența încă a unei majorități parlamentare în jurul PNL, de coagularea căreia se pare că se ocupă Ludovic Orban, ca lider PNL.

Principala temă de campanie prezidențială este, așadar, cel puțin până acum, construirea viitoarei guvernări, un deznodământ îndeobște al alegerilor parlamentare, explicabilă numai prin prisma actualității - PSD a pierdut majoritatea în legislativ, iar Cabinetul Dăncilă este blocat în propria-i slăbiciune - nu emite legi, evită voturile din Parlament.

La Constanța, Klaus Iohannis a spus că PSD a avut cea mai proastă guvernare de la Revoluție încoace. „PSD nu a avut timp să guverneze pentru România, fiind ocupat cu asaltul continuu asupra statului”, a fost leitmotivul discursului.

„În ultimii doi ani și jumătate, România a fost condusă de o guvernare care i-a compromis viitorul, care i-a blocat dezvoltarea, care a săpat adânc la temelia democrației și a statului de drept. PSD a produs cea mai păguboasă, cea mai dezastruoasă guvernare de la Revoluție încoace! Rușine!”, a spus Klaus Iohannis

România anului 2019, cu o guvernare PSD, este un stat membru al Uniunii Europene fără spitale, fără autostrăzi, cu școli încă nesigure și nefuncționale, un stat în care inițiativa privată și investițiile, cele care generează dezvoltare, sunt descurajate, a spus Iohannis. „În România anului 2019 nu avem asigurat nici măcar transportul public care să facă legătura permanentă între orașele mari și comunele din jurul lor. În asaltul continuu asupra statului român, PSD nu a mai avut timp să guverneze și pentru oameni”, a punctat șeful statului.

El a amintit că PSD-ul epocii Dragnea a făcut legi care să submineze justiția, poliția, administrația publică, jandarmeria.„Au pus în vârful acestor instituții oameni care nu aveau ce căuta acolo, fără competențe, dar cu recomandare de la partidul PSD. Instituții fundamentale au fost private de fondurile necesare și s-a încercat subordonarea lor pentru a servi interesele personale ale liderilor de partid. PSD, dragii mei, a reprezentat cea mai mare amenințare la adresa stabilității și viitorului României!”, a mai spus Iohannis.

Președintele a spus despre sine că, „în acești ani grei de luptă cu PSD”, a folosit toate pârghiile constituționale pentru a bloca legi, pentru a impune revizuirea unor măsuri care ar fi fost catastrofale, toate acestea culminând cu referendumul pe care l-a convocat pe 26 mai pentru ca românii să își facă auzită vocea la urne. Ideea a rămas însă nedusă la capăt, în condițiile în care refeerendumul genera modificarea Constituției, un demers uitat pe drum de Iohannis și de partidul care îi gestionează campania electorală - PNL.

”PSD a pierdut majoritatea în Parlament, dar le este frică. Le este frică să meargă în Parlament, să își ia votul de validare. Și atunci am fost nevoit nu o dată, nu de două ori, de trei ori să refuz remanierea cerută cu obrăznicie!”, a fosst una dintre frazele rostite apăsat de Klaus Iohannis, care au stârnit și aplauze. O referire la apropiata decizie a CCR referitoare la situația cu totul inedită pe scena politică - Guvernul prezintă ca remaniere, o restructurare profundă a Guvernului, marcată de ruperea coaliției guvernamentale și de pierderea majorității în Parlament. O decizie a CCR este așteptată la mijlocul săptămânii viitoare.

”Dragii mei, să nu ne facem însă iluzii! PSD, cu orice alt chip va apărea în fața oamenilor, rămâne un pericol pentru România”, a mai spus canddidatul la prezidențiale al PNL.

Discursul lui Iohannis este presărat cu referiri la viitoarea guvernare - fără PSD, cu PNL la conducerea ei -, despre care spune că va fi intrarea „într-o Românie normală”, sloganul său de campanie, nedefinită pe larg, în paradigmă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG