Linkuri accesibilitate

Scandalul Șoșoacă | Klaus Iohannis: Autoritățile să își facă datoria „cu vârf și îndesat”


La ședinţa solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei, senatoarea independentă Diana Șoșoacă a purtat botniță la tribuna Parlamentului.
La ședinţa solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituţiei, senatoarea independentă Diana Șoșoacă a purtat botniță la tribuna Parlamentului.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, de la Bruxelles, că cere verificarea „la sânge” a atitudinii polițiștilor români în scandalul jurnalistei din Italia care acuză că echipa sa a fost sechestrată de senatoarea Diana Șoșoacă.

Potrivit jurnalistei RAI Lucia Goracci, aceasta și echipa sa de filmare ar fi fost sechestrați de senatoarea Diana Șoșoacă în cabinetul ei de avocatură și ținuți apoi ore întregi la poliție unde au fost percheziționați pentru că senatoarea spusese că ar avea droguri și i-ar fi furat documentele.

„Este posibil sa fi fost greșeli în abordare, nu mă pot exprima eu acum. Solicit această verificare la sânge pentru a nu avea încă o data un astfel de incident care este absolut regretabil și, ca să fiu sincer, până acum ar fi fost inimaginabil”, a spus Klaus Iohannis răspunzând unei întrebări pe această temă înaintea Consiliului European în desfășurare la Bruxelles.

Poliția a susținut că senatoarea a formulat o plângere penală împotriva jurnalistei din Italia și că le-a transmis că este posibil ca reporterii să-i fi sustras documente și că au asupra lor droguri.

„Având în vedere aspectele menționate, în conformitate cu procedurile legale în vigoare polițiștii aveau obligația și au efectuat un control corporal sumar, precum și al bagajelor, control în urma căruia nu au fost identificate bunurile sesizate ca fiind sustrase, și nici substanțe interzise, așadar acuzațiile erau nefondate”, au precizat reprezentanții Poliției.

Anterior, Ambasadorul Italiei la București a cerut lămuriri Guvernului României după incidentul de vineri seară, când senatoarea a i-a închis pe jurnaliști în birou și a sunat la 112.

Premierul Ciucă a susținut că este inacceptabil incidentul în care au fost implicați senatoarea Diana Șoșoacă și echipa de jurnaliști și „respinge manifestarea diferențelor de opinii prin violență".

„O decizie stranie”

Klaus Iohannis a vorbit, joi, de la Bruxelles și despre decizia CSM de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, despre care a spus că i se pare „stranie”.

Consiliul Superior al Magistraturii garantează, conform Constituției, independența justiției, a spus Klaus Iohannis iar el nu poate comenta deciziile acestui for, dar „se putea analiza mult mai în profunzime această chestiune. Oricum, nu este definitivă, există calea Înaltei Curți care va fi probabil sesizată și care va reanaliza această chestiune.”

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG