Linkuri accesibilitate

Iohannis spune că, fără intervenția sa, Senatul nu ar fi respins în regim de urgență autonomia pentru Ținutul Secuiesc


Președintele României, Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis spune că fără intervenția sa fermă, Senatul nu s-ar fi întrunit în regim de urgență pentru a respinge adoptarea proiectului UDMR prin care se acordă autonomie Ținutului Secuiesc, adoptat tacit în urmă cu o zi de Camera Deputaților.

„În absența unei intervenții ferme a Președintelui României, care să atragă atenția asupra gravității acestui demers primejdios și toxic pentru stabilitatea democrației românești, Senatul nu ar fi votat astăzi de urgență împotrivă, cu o largă majoritate, proiectul neconstituțional și extrem de periculos, adoptat tacit în Camera Deputaților, cu complicitatea iresponsabilă a PSD”, transmite Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis atrage atenția că promovarea unor astfel de propuneri legislative „face rău în primul rând comunității maghiare și creează tensiuni artificiale în interiorul societății, care riscă să escaladeze. Astfel de inițiative legislative, care sfidează ordinea constituțională, nu ar trebui să se mai regăsească vreodată pe agenda Parlamentului României!”

Senatorii români, întruniți miercuri în ședință de urgență, au respins cu 126 de voturi la 9, proiectul UDMR privind autonomia Ținutului Secuiesc, adoptat în urmă cu o zi, tacit, în Camera Deputaților.

Președintele Klaus Iohannis a lansat miercuri un atac virulent la adresa PSD, pe care l-a acuzat că s-a înțeles cu UDMR pentru a face proiectul trecut în Cameră.

„Bună ziua, dragi români! Jó napot kívánok, PSD! Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista!”, a spus președintele într-o declarație de presă făcută la nici 24 de ore după ce proiectul UDMR a fost adoptat tacit în Camera Deputaților.

Citește și:

XS
SM
MD
LG