Linkuri accesibilitate

Ion Iliescu, rămas fără Institutul Revoluției: „Este o porcărie curată”


Executivul a adoptat, luni, o ordonanță de urgență privind desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu, solicitarea fiind făcută de secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase.

”Domnule prim-ministru, vă rog să fiți de acord cu introducerea pe ordinea suplimentară cu un proiect de ordonanță de urgență privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de primul președinte, de Ion Iliescu”, a spus secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, în debutul ședinței de guvern, conform Mediafax.

Guvernul argumentează, în OUG care desființează IRRD, că activitatea acestuia a fost irelevantă în raport cu banii publici cheltuiți. Institutul a propagat în spațiul public interpretări care s-au contrazis cu ancheta în „Dosarul Revoluției”.

Documentul mai arată că Institutul a asigurat poziții publice finanțate din fonduri publice pentru interese personale și că nu există reglementări în funcționarea Institutului Revoluției Române cu privire la mandatul conducerii instituției sau felul în care sunt luate deciziile.

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost înființat în baza unei legi din 2004. În prezent, instituția este condusă de fostul președinte Ion Iliescu și de Gelu Voican Voiculescu, care are funcția de director general.

Potrivit legii de înființare, Institutul are ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989.

Recent, Institutul a fost centrul unui scandal cu privire la tentativa de a organiza un concert de comemorare a 30 de ani de la revoluția din decembrie 1989. În urma protestelor societății civile și a retragerii unor trupe de la concert, evenimentul a fost anulat.

Pe 21 decembrie, Voican Voiculescu a fost agresat la o comemorare a revoluției de către un manifestant. Voiculescu a depus plângere penală împotriva bărbatului în vârstă de 65 de ani, care l-a lovit în cap cu un baston ortopedic.

Atât Ion Iliescu, cât și Gelu Voican Voiculescu, sunt judecați pentru crime împotriva umanității în Dosarul Revoluției.

Grupul pentru Dialog Social a cerut „insistent” desființarea Institutului Revoluției Române, o „instituție-fantomă”, despre care mai susține că este condusă de personaje controversate, suspectate de crime împotriva umanității, că nu are legitimitate, iar „existența ei reprezintă o sfidare perpetuă la adresa memoriei noastre”.

Fostul președinte Ion Iliescu a declarat, luni, pentru Mediafax, că desființarea Institutului Revoluției Române este ”o porcărie curată”, că este surprins de decizie și că nu înțelege motivația demersului Executivului.

„Nu am auzit de așa ceva. Asta e o porcărie curată. Adică Institutul Revoluției Române, renunțăm la Revoluția Română, la studierea ei... Nu înțeleg, nu știu, nu am aflat încă această știre. Mi se pare o porcărie indamisibilă. Că sunt oameni care n-au trăit Revoluția și nu-nțeleg și-i interesează, asta e altă treabă, dar a fost un moment istoric remarcabil care-a marcat întreaga transformre pe care a cunoscut-o țara în ultimii 30 de ani de zile. Cum să renunți la așa ceva? Unde în lume se întâmplă așa ceva? N-am aflat încă această știre, mă surprinde și nu-nțeleg motivația ei”, a afirmat Ion Iliescu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG