Fostul președinte Ion Iliescu, judecat pentru crima împotriva umanității la Revoluția din 1989, scrie că nici după 30 de ani reconcilierea nu este posibilă și recurge la sloganul din 1989, „fără violență”, acuzându-i pe cei care „își impun prin forță punctul de vedere” că vor să „rescrie istoria”. Iliescu spune că el nu a fost de acord cu organizarea concertului din Capitală, de către Institutul Revoluției Române, care între timp a și fost anulat, din cauza protestelor.
Ion Iliescu scrie, pe blogul său, că „este de condamnat climatul de confruntare și de violență pe care l-au cultivat și îl cultivă o serie de organizații de revoluționari sau de organizații neguvernamentale, care vor să impună versiunea lor despre Revoluție, și să rescrie istoria”.
Fostul președinte, judecat în dosarul Revoluției alături de fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, recurge la sloganul devenit celebru în timpul Revoluției din 1989 - „Fără violență!”.
„Libertatea a fost cucerită cu un preț greu și nu putem permite ca, în numele ei, să fie interzis dreptul la opinie al celor care nu au aceleași opinii cu aceia care-și impun, prin forță, punctul lor de vedere. Cele petrecute astăzi, în Piața Universității, arată că nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă. Oamenii de bună credință au obligația morală, indiferent de ceea ce cred despre evenimentele din urmă cu treizeci de ani, să condamne violența”, scrie Iliescu, referindu-se la incidentul petrecut sâmbătă în Piața Universității, când un bărbat de 68 de ani l-a lovit în cap pe Gelu Voican Voiculescu cu un baston, provocându-i o rană.
Iliescu vorbește și despre concertul pe care Institutul Revoluției Române, condus de el și de Gelu Voican Voiculescu, printre alții, a dorit să îl organizeze în București, pe 22 decembrie. Concertul a fost anulat, în urma protestelor mai multor organizații civice și după ce unii artiști au anunțat că nu mai vor să participe.
„În urmă cu două luni, când s-a discutat în Colegiul Național această propunere, eu am fost categoric împotriva organizării lui. Cum am fost în imposibilitatea de a participa la toate reuniunile Colegiului, s-a trecut peste opinia mea, și s-a decis organizarea lui”, explică Ion Iliescu.
Fostul președinte arată că la Timișoara a avut loc un concert rock care nu a fost contestat de nimeni: „Într-o țară normală acest concert nu avea de ce sa fie nici controversat, nici demonizat, și cu atât mai puțin anulat. La Timișoara, aseară, a avut loc un concert rock, pe care nu l-a contestat nimeni, care nu a fost anulat, și pe care timișorenii l-au apreciat, semn de civilizație, de toleranță și, mai ales, de respect față de aceia care au făcut posibilă, prin jertfa lor, libertatea de care ne bucurăm”.
„Această controversă nu ar fi trebuit să umbrească manifestările dedicate evenimentului. Din păcate confiscarea lui și folosirea prilejului pentru a se răfui cu adversari politici arată cât de divizată este acum societatea, în contrast cu solidaritatea din zilele Revoluției, Revoluție care rămâne un act de demnitate al națiunii române”, mai scrie Iliescu.
Facebook Forum