Linkuri accesibilitate

Ionuț Gherasim, directorul executiv al Fundației Corneliu Coposu: „Un mesaj de credință, un mesaj de speranță”


Ionuț Gherasim, pe scena Teatrului Național, la Gala Corneliu Coposu
Ionuț Gherasim, pe scena Teatrului Național, la Gala Corneliu Coposu

Zilele trecute, la Teatrul Național, la Gala Corneliu Coposu, a fost lansat un volum de versuri purtând semnătura fostului lider PNȚCD. O carte neașteptată, care stătea de ani într-un birou, așteptând un moment fast pentru a vedea lumina tiparului. Cu ajutorul Fundațiilor Corneliu Coposu și Academia Civică, cititorii pot cunoaște acum o altă dimensiune a unuia dintre cei mai importanți oameni politici postrevoluționari și cu siguranță cel mai carismatic.

Radio Europa Liberă: Domnul Ionuț Gherasim, care este povestea zecilor de poeme descoperite peste ani semnate de Corneliu Coposu?

Ionuț Gherasim: „De fapt, nu sunt descoperite peste ani. Poemele acestea au existat. Istoria lor este foarte modestă în sensul că seniorul Coposu imediat după 1990 când mulți foști deținuți politici și nu numai și-au publicat volumele de poeme, romane despre ce s-a întâmplat în închisorile comuniste, a spus că iubește prea mult poezia și că nu vrea să dea impresia celor din societatea civilă că este un băgăreț scriitor sau un poet devenit așa peste noapte. Și nu a vrut sub nicio formă atâta timp cât a trăit să publice aceste poezii. Sunt poezii pe care el le-a gândit după cum se știe, în pușcărie, când spun gândit mă refer în special la cei opt ani de zile în care el a fost zidit în celulă, la zarcă, și a stat izolat. Atunci, în acei ani, pe lângă calculele matematice, pe lângă rugăciunile zilnice, a gândit și acestei poezii. La ieșirea din pușcărie, în 1964, a început încetul cu încetul să le pună pe hârtie. După trecerea sa la Domnul, în 1995, deși aceste poezii existau, nimeni nu le-a publicat. Poate și datorită faptului că surorile domniei sale au considerat că încă nu este momentul.”

Radio Europa Liberă: A fost la mijloc și o mare discreție. Eu nu sunt un inocent, am trăit și eu în proximitatea mediilor sociale și politice ale domnului Coposu și nu știam de aceste poezii. Cumva acest volum apare așa, din neant. Lumea nu se aștepta ca domnul Coposu să fi avut și sensibilitatea aceasta, pe lângă cea seniorial politică.

Ionuț Gherasim: „Da, iată că o avea. În decembrie 2018, cea mare dintre surorile Coposu, domnul Flavia Bălescu Coposu, a spus „Haideți să avem o discuție cu cea mai autorizată persoane care ne poate spune dacă aceste poezii au o valoare și anume, Ana Blandiana, haideți să luăm legătura cu ea”. Am luat legătura cu domnia sa și, după două săptămâni, a venit aproape plângând doamna Blandiana și a spus: Era undeva sus deja domnul Coposu, dar aceste versuri îl ridică și mai sus, îi acordă o cu totul și cu totul altă dimensiune. Așadar, a spus, trebuie publicate. Și, dacă ne faceți onoarea, ne vom ocupa noi, Fundația Academia Civică de acest volum. Am luat decizia să o facem și bineînțeles o facem pentru Gala Coposu de anul acesta. Pe lângă apariția acestui volum am avut ideea specială să luăm legătura și cu maestrul Ion Caramitru, cea mai autorizată voce din punct de vedere artistic pentru a recita poeziile seniorului. Așadar, cartea beneficiază și de un CD la sfârșitul volumului cu zece poezii recitate de Ion Caramitru.”

Radio Europa Liberă: Știu că nu se întreabă și nu se cade să întrebi așa ceva dar totuși care este atmosfera acestor poezii? Eu nu am deschis volumul, cum spuneam, e o surpriză și pentru mine. Bănuiesc că ține cumva de atmosfera carcerală penitenciară...

Ionuț Gherasim „Exact. Multă lume a zis că poeziile seniorului sunt triste dar dacă pătrunzi pătrunzi în interiorul acestor poezii îți dai seama că mesajul seniorului în momentul în care era în cele mai cumplite chinuri, era torturat, era bătut, era izolat, este un mesaj de speranță, un mesaj de credință. Și cred că aceste poezii așa trebuie văzute așa cum trebuie văzut și a fost văzut și testamentul lui Corneliu Coposu pe care l-am descoperit și prezentat anul trecut. Pentru că viziunea pe care Corneliu Coposu a avut o asupra lumii asupra ideilor de libertate,, că vorbim acum, la 30 de ani despre libertate, astea sunt: libertatea nu înseamnă libertinaj, libertatea este un simbol care aduce foarte multe cu el și, în primul rând, demnitatea individului. În același timp, tineretul de azi trebuie să înțeleagă mesajul acestor poezii și trebuie să facă exact cum a gândit și a făcut Corneliu Coposu după ieșirea sa din pușcărie și, mai ales, după 1989.”


Radio Europa Liberă: Așadar există în aceste versuri un mesaj pentru ziua de astăzi, volumul nu este o întoarcere nostalgică la spiritualitatea lui Corneliu Coposu.

Ionuț Gherasim: „Sunt câteva poezii care au o semnificație specială în ziua de azi și, iarăși un lucru foarte important, am ținut ca această carte să aibă pagini cu scrierea olografă a lui Corneliu Coposu, ca lumea să-și dea de personalitatea lui profundă. Uitați-vă, de pildă, (deschide volumul de versuri) câtă putere are cuvântul tenacitate în această poezie „Eterna tragedia”. La fel, sunt multe tăieturi pe anumite poezii... totul arată cât de mult a ținut Corneliu Coposu să aștearnă pe hârtie gândurile lui despre tristețea infernului concentraționar, dar și despre speranță și despre libertate. Și cred că acesta este mesajul cel mai important pentru noi pe care trebuie să îl înțeleagă cel care îl citește. Și știți ce-mi doresc? Îmi doresc ca peste o lună două să fiu sunt de oameni, de tineri care să-mi spună pe de rost o poezie de a lui Corneliu Coposu. Cred că acesta ar fi cel mai frumos cadou pe care l-aș putea primi. ”

Radio Europa Liberă: Sunt convins că se va întâmpla. Mulțumesc mult. domnul Ionuț Gherasim.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG