Linkuri accesibilitate

Amendă de 35 de milioane de euro pentru proprietara de 88 de ani a unei bucăți a parcului IOR


Parcul IOR a fost incendiat de mai multe ori în 2023. Terenul a fost retrocedat în trecut unei femei de 88 de ani.
Parcul IOR a fost incendiat de mai multe ori în 2023. Terenul a fost retrocedat în trecut unei femei de 88 de ani.

Proprietara bucății retrocedate din parcul IOR din Capitală a fost amendată cu 35 de milioane de euro pentru că a schimbat destinația spațiului verde care i s-a retrocedat, a anunțat primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

Amenda a fost dată de Poliţia Locală Mariei C., de 88 de ani, care deține în acte bucata de teren contestată.

Nicușor Dan a justificat că „bătaia de joc” la adresa cetățenilor a fost „penalizată de autoritatea publică”.

„Este vorba de un articol din legea 24/2007 care interzice reducerea suprafeţelor de spaţiu verde şi este foarte important ca acest articol să rămână în Legea 24”, a spus Nicuşor Dan, care a subliniat că există propuneri legislative care ar urma să anuleze acest articol de lege.

„Este un articol care penalizează schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde cu o sumă între 1000 şi 2.000 lei pe metrul pătrat, şi nu o sumă fixă pentru oricât de mult ai defrişat spaţiu verde”, a completat Nicuşor Dan.

Europa Liberă a cerut un punct de vedere de la avocatul proprietarei, Maria C., însă acesta a refuzat să comenteze.

Întrebat despre demersul prefectului Capitalei, Rareş Hopincă, de a ataca în instanţă retrocedarea terenului din Parcul IOR, primarul Nicuşor Dan a afirmat că „sunt şase luni de când a spus că îi preocupă soarta parcului IOR şi că acţionează pe două planuri, un plan privind dreptul de proprietate şi al doilea plan, amenda pe care au dat-o astăzi”.

„În ceea ce priveşte partea de proprietate, există de asemenea o analiză foarte amănunţită pe care am făcut-o şi marea problemă este că, într-un litigiu în care Municipiul a fost parte, la Înalta Curte de Casatie s-au stabilit opozabil şi faţă de primarul Municipiului şi faţă de primăria Sectorului 3 că aici nu este parc”, a spus Nicuşor Dan.

În 2005, o suprafață de 12 ha a fost restituită unei octogenare. De atunci numeroase incendii au avut loc pe terenul evaluat la 66 de milioane de euro.

În acest an, pentru că au existat suspiciuni cu privire la legalitatea retrocedării, Primăria Capitalei a anunţat că a solicitat o verificare privind legalitatea retrocedării terenului din Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) către o firmă de avocatură.

„Dacă în urma acestei analize se va stabili că decizia retrocedării a fost corectă, vom face demersurile necesare pentru a expropria acest teren”, a declarat în martie primarul Nicușor Dan.

În același timp, pe 9 octombrie 2023, prefectul Municipiului Bucureşti Rareş Hopincă a anunţat că a depus o acţiune în instanţă împotriva Primăriei Municipiului Bucureşti, prin care solicită anularea dispoziţiilor de primar din anul 2005 prin care s-au retrocedat aproximativ 12 hectare de teren din Parcul IOR.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG