Linkuri accesibilitate

Iran | Avocat pentru drepturile omului, torturat și drogat în închisoare


Avocatul iranian pentru drepturile omului, Payam Derafshan, este în prezent eliberat condiționat și primește tratament medical.
Avocatul iranian pentru drepturile omului, Payam Derafshan, este în prezent eliberat condiționat și primește tratament medical.

Payam Derafshan a fost închis inițial într-o cameră întunecată, fără ferestre, într-o casă conspirativă a serviciului de informații al temutelor gărzi revoluționare islamice din Iran (IRGC).

Avocatul pentru drepturile omului a fost apoi transferat la celebra închisoare Evin din Teheran, unde a fost drogat cu substanțe necunoscute care i-au declanșat convulsii violente. În timpul unei crize, Derafshan și-a pierdut o parte din limbă.

Apoi a fost electrocutat și transferat cu forța la un spital de psihiatrie.

Acestea sunt acuzațiile făcute de Saeid Dehghan, un avocat iranian pentru drepturile omului care îl reprezintă pe Derafshan, care este în prezent eliberat condiționat și primește tratament medical.

Derafshan, care a reprezentat mai mulți prizonieri politici, este ultima dintre victimele represiunii Iranului împotriva avocaților apărători ai drepturilor omului, spun activiștii din domeniu. Toți avocații care i-au apărat pe disidenți, care au apărat drepturile femeilor și activiștii politici au fost hărțuiți de stat, închiși sau forțați să plece în exil, spun ei.

În multe cazuri, avocații s-au confruntat cu aceleași acuzații pe care autoritățile le-au adus propriilor lor clienți.

„Scopul este să-i sperie pe ceilalți și să-i avertizeze să nu devină vocea celor fără voce", a declarat Dehghan, aflat în prezent în Canada, într-un interviu pentru Europa Liberă - Radio Farda.

Derafshan a fost arestat în iunie 2020 și condamnat câteva săptămâni mai târziu la 2 ani și jumătate de închisoare sub acuzația de „propagandă împotriva statului”, „răspândirea de informații false” și „divulgarea neautorizată” de informații. Sentința a fost confirmată de o instanță de apel în iulie 2020.

În mai 2020, Derafshan mai primise o condamnare pentru „insultarea liderului suprem” și i-a fost suspendat dreptul de exercitare a profesiei de avocat pentru încă doi ani. La apel, pedeapsa cu închisoarea a fost redusă la un an și două luni și apoi suspendată.

Derafshan a negat acuzațiile. Activiștii spun că a devenit o țintă pentru că a evidențiat abuzurile împotriva drepturilor omului în republica islamică și în apărarea prizonierilor politici.

Derafshan l-a reprezentat pe profesorul de sociologie iraniano-canadian Kavous Seyed Emami, care a murit în închisoare în circumstanțe suspecte în 2018, și pe avocatul pentru drepturile omului Nasrin Sotoudeh, care a fost condamnat în 2019 la 38 de ani și jumătate de închisoare.

Privare de somn, șocuri electrice

Într-o serie de tweet-uri din 17 octombrie, Dehghan a acuzat autoritățile că au încercat să-i reducă clientul la tăcere, supunându-l „unei presiuni psihologice și fizice maxime”.

Când Derafshan a fost arestat la Teheran în iunie 2020, zeci de agenți de informații i-au luat birourile cu asalt și i-au confiscat dosarele, a spus Dehghan. După arestarea sa, Derafshan a fost ținut câteva zile într-o unitate de detenție secretă condusă de IRGC, a spus Dehghan, înainte de a fi transferat la închisoarea Evin.

Într-o secție condusă de IRGC la închisoarea Evin, Derafshan a fost privat de somn, a spus Dehghan, detaliind modul în care anchetatorii lui Derafshan foloseau „lămpi luminoase” și „zgomote puternice de la ventilatoare” pentru a-l ține treaz ore în șir. Dehghan a mai spus că fostul său client a fost expus la „duhoarea” insuportabilă din toaleta „murdară” din cameră.

Când Derafshan a protestat, gardienii închisorii l-au amenințat mai întâi și apoi i-au injectat o substanță necunoscută despre care au spus că l-ar ajuta să doarmă, a spus Dehghan. În schimb, bărbatul a avut convulsii puternice. În timpul unei astfel de convulsii și-a mușcat jumătate de limbă.

Derafshan a fost internat la spitalul Baghiatollah din Teheran, unde a fost operat și a rămas în secția de psihiatrie a unității, a spus Dehghan. Atunci a fost dus cu forța la spitalul de psihiatrie Razi cu cătușe și cu o brățară pentru gleznă, a spus Dehghan.

În timpul internării sale timp de o lună, Derafshan a fost supus șocurilor electrice, care i-au agravat starea, iar apoi trimis înapoi la închisoare Evin.

„Derafshan a avut norocul să fie eliberat de spitalul psihiatric Razi și trimis înapoi la închisoare, unde, cu ajutorul altor deținuți politici, și-a putut îmbunătăți starea", a spus Dehghan pentru Radio Farda.

Avocatul spune că clientul său a fost apoi eliberat condiționat după ce și-a executat o treime din pedeapsa cu închisoarea și a fost supus unui tratament medical despre care nici acum nu se știe mare lucru.

Reprimarea avocaților

Derafshan nu este singurul avocat iranian pentru drepturile omului aflat în închisoare. Potrivit Centrului pentru Drepturile Omului din Iran, cu sediul la New York, patru avocați execută în prezent condamnări la închisoare pentru acuzații false.

În august, patru avocați și doi activiști pentru drepturile omului au fost arestați. Se pare că grupul plănuise să depună o plângere oficială împotriva autorităților pentru ceea ce spuneau că este o gestionare greșită a pandemiei de coronavirus.

Activiștii pentru drepturile omului vorbesc de o tendință în creștere a autorităților de a închide cu forța prizonieri politici în spitalele de psihiatrie. Printre aceștia se număra Kianush Sanjari, activist pentru drepturile civile și jurnalist. El spune că, procedând astfel, autoritățile clericale vor să demonstreze despre deținuții politici că ar fi instabili.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG