Linkuri accesibilitate

Jurnalistul iraniano-american Reza Valizadeh a fost condamnat la 10 ani de închisoare în Iran


Fostul jurnalist Radio Farda Reza Valizadeh în 2015
Fostul jurnalist Radio Farda Reza Valizadeh în 2015

Un tribunal iranian l-a condamnat pe Reza Valizadeh, un cetățean americano-iranian și fost jurnalist pentru Radio Farda de la RFE/RL, la 10 ani de închisoare sub acuzația de „colaborare cu un guvern ostil”.

Potrivit documentelor instanței trimise avocatului jurnalistului pe 10 decembrie și revizuite ulterior de RFE/RL, Valizadeh a fost condamnat de judecătorul Iman Afshari de la Curtea Revoluționară din Teheran, Secția 26.

Pe lângă pedeapsa închisorii, lui Valizadeh i s-a interzis timp de doi ani după încheierea pedepsei să locuiască în Teheran și provinciile adiacente, să părăsească țara și să se alăture organizațiilor politice sau sociale.

Valizadeh a demisionat de la Radio Farda în noiembrie 2022, după un deceniu de muncă. S-a întors în Iran la începutul anului 2024 pentru a-și vizita familia, dar a fost arestat pe 22 septembrie.

La cele două ședințe de judecată la care a participat, desfășurate pe 20 noiembrie și 7 decembrie, ar fi fost lipsit de un reprezentant al acuzării, judecătorul asumându-și acest rol.

Surse apropiate jurnalistului susțin că acesta a căzut într-o „capcană de securitate”, în ciuda faptului că a primit asigurări neoficiale de la oficialii iranieni de securitate că nu se va confrunta cu probleme legale la întoarcerea în Iran.

Departamentul de Stat al SUA a condamnat anterior detenția lui Valizadeh, considerând-o „nedreptă” și neconformă cu standardele juridice internaționale. Organizațiile pentru libertatea presei, inclusiv Reporteri fără Frontiere și Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, au cerut autorităților iraniene să elibereze imediat Valizadeh.

Valizadeh rămâne în închisoarea Evin din Teheran sub restricții severe, cu acces limitat la reprezentare legală și familie.

Iranul este acuzat în mod obișnuit că a arestat cetățeni cu dublă cetățenie și cetățeni occidentali sub acuzații false pentru a le folosi pentru a face presiuni asupra țărilor occidentale. În septembrie 2023, Iranul a eliberat cinci americani închiși în Iran într-un schimb de prizonieri.

Valizadeh este primul cetățean american despre care se știe că a fost arestat de la acel acord.

Iranul este, de asemenea, printre cele mai represive țări în ceea ce privește libertatea presei. Reporterii fără frontiere a clasat Iranul pe locul 176 din 180 de țări în Indexul său mondial al libertății presei din 2024. Autoritatea de supraveghere a presei din Paris spune că Iranul este acum și unul dintre cei mai mari temniceri de jurnaliști din lume.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

XS
SM
MD
LG