Linkuri accesibilitate

Iranul se plânge la ONU de posibile atacuri israeliene asupra siturilor nucleare. Israelul vizează finanțele Hezbollah


Urmările unor atacuri israeliene asupra unor filiale al Al-Qard al-Hassan, asociatie financiară legată de Hezbollah.
Urmările unor atacuri israeliene asupra unor filiale al Al-Qard al-Hassan, asociatie financiară legată de Hezbollah.

Iranul a avertizat organismul de supraveghere nucleară al ONU cu privire posibile atacuri israeliene împotriva siturilor sale nucleare. Armata israeliană a atacat la Beirut filiale ale Al-Qard Al-Hassan, o asociația financiară sancționată de SUA legată de Hezbollah.

Iranul a avertizat organizația nucleară a ONU cu privire la amenințările Israelului împotriva siturilor sale nucleare, a declarat luni purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Esmaeil Baghaei.

„Iranul consideră că aceste amenințări pun în pericol securitatea comunității internaționale și a depus un protest scris la AIEA (Agenția pentru Energie Atomică a ONU) și Consiliul de Securitate al ONU”, a declarat Baghaei, potrivit Reuters.

Baghaei, răspunzând la o întrebare despre posibilitatea ca Iranul să-și schimbe doctrina nucleară oficială, a spus că „armele de distrugere în masă nu își au locul în politica noastră”. Teheranul va decide cum și când să răspundă la orice atac israelian, a mai spus oficialul iranian.

Iranul a negat în mod repetat acuzațiile occidentale că a încercat în secret să dezvolte bombe nucleare, încălcând angajamentul său față de Tratatul global de neproliferare.

Anunțul oficialului iranian vine după ce guvernul israelian a promis că va ataca Iranul ca represalii pentru salva de rachete iraniene lansate pe 1 octombrie.

Amenințările Tel-Avivului au creat temeri că siturile nucleare ale Iranului ar putea fi vizate de Israel.

OMS va evacua 1.000 de femei și copii palestinieni pentru îngrijiri medicale de urgență

Până la 1.000 de femei și copii care au nevoie de îngrijiri medicale vor fi evacuați în curând din Gaza în Europa, a declarat șeful filialei europene a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Hans Kluge.

Israelul, care asediază teritoriul palestinian devastat de război, „s-a angajat să mai efectueze încă 1.000 de evacuări medicale în următoarele luni către Uniunea Europeană”, a declarat oficialul OMS pentru AFP.

El a spus că evacuările vor fi făcute de OMS cu sprijinul țărilor europene implicate.

Rik Peeperkorn, reprezentantul OMS în teritoriile palestiniene ocupate, a declarat în mai că aproximativ 10.000 de persoane trebuie evacuate din Gaza pentru îngrijiri medicale urgente.

OMS Europa a facilitat deja 600 de evacuări medicale din Gaza către șapte țări europene de la începutul ultimului război acolo în octombrie 2023.

Reprezentant SUA, la Beirut pentru discuții legate de un armistițiu

Trimisul american Amos Hochstein discută luni la Beirut cu oficialii libanezi condițiile unei posibile încetări a focului între Israel și Hezbollah, scrie Reuters, care citează surse din Liban.

De asemenea, Israelul a dat Statelor Unite un document cu condițiile sale pentru o soluție diplomatică pentru a pune capăt războiului din Liban, a raportat duminică Axios, citând doi oficiali americani și doi oficiali israelieni.

Informațiile privind posibile negocieri de armistițiu vin pe fondul continuării atacurilor israeliene asupra Beirutului care, de datat aceasta, au vizat sucursalele unei instituții financiare legate de Hezbollah în Beirut.

Este vorba despre clădiri ale al-Qard al-Hassan, o organizație financiară sancționată de SUA care are peste 30 de sucursale în Liban, inclusiv 15 în zonele dens populate din Beirut.

Agenția națională de știri din Liban a raportat 11 atacuri în suburbiile sudice ale Beirutului duminică seara. Alte lovituri au lovit sediile asociației financiare din valea Bekaa din estul Libanului și în sudul țării. O lovitură a lovit aproape de aeroportul din Beirut.

Sistemul antirachetă SUA, THAAD, este în Israel

Secretarul Apărării, Lloyd Austin a anunțat că Armata SUA a trimis sistemul antirachetă avansat THAAD în Israel iar acesta este „la locul său”.

THAAD, sau sistemul de apărare a zonei terminale de mare altitudine, este o parte critică a sistemelor de apărare aeriană complexe ale armatei americane și se adaugă la apărarea antirachetă deja redutabilă a Israelului.

Lloyd Austin a refuzat să spună dacă sistemul este operațional, dar a adăugat: „Avem capacitatea de a-l pune în funcțiune foarte repede”.

Președintele Joe Biden a declarat că desfășurarea THAAD, împreună cu aproximativ 100 de soldați americani, a fost menită să ajute la apărarea Israelului.

Între timp, biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a avertizat că Israelul ar putea provoca „distrugerea populației palestiniene” din zona nordică a Gaza „prin moarte și strămutare".

Forțele de apărare israeliene (IDF) au făcut viața în nordul Gaza „imposibilă” pentru palestinieni după ce a ordonat în același timp strămutarea lor și a împiedicat intrarea proviziilor, afirmă OHCHR într-un comunicat.

Israelul „a continuat să bombardeze și să atace fără încetare zona”, ceea ce face „extrem de periculos” pentru civili să fugă, transmite agenția ONU, care adăugă că a primit rapoarte privind civili vizați în mod deliberat.

Israelul a atacat două dintre cele trei spitale principale din zonă, avariate în atacurile anterioare. De asemenea, a bombardat școli care servesc drept adăposturi pentru persoanele strămutate, multe victime fiind femei și copii, a mai transmis OHCHR.

Armata israeliană deține controlul complet asupra nordului Fâșiei Gaza din ianuarie, dar a lansat un nou atac asupra zonei în urmă cu două săptămâni, despre care au spus că a avut ca scop oprirea regrupării militanților Hamas.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG