Linkuri accesibilitate

Iranul ar fi trimis Rusiei sute de rachete balistice, care pot lovi ținte până la 700 de km


O rachetă Fateh-110 sol-sol, de fabricație iraniană, este testată într-o locație nedezvăluită. Fotografie furnizată de Ministerul iranian al Apărării pe 25 august 2010.
O rachetă Fateh-110 sol-sol, de fabricație iraniană, este testată într-o locație nedezvăluită. Fotografie furnizată de Ministerul iranian al Apărării pe 25 august 2010.

Iranul este acuzat că trimite Rusiei aproximativ 400 de de rachete balistice. Rachetele au o rază de acțiune între 300 și 700 de kilometri. Informația a fost dezvăluită de Reuters, în baza a șase surse care cunosc detaliile tranzacțiilor.

Iranul a furnizat Rusiei până acum un număr mare de rachete balistice sol-sol cu rază mare de acțiune, au declarat șase surse pentru Reuters.

În total, ar fi vorba despre un transfer de aproximativ 400 de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, multe din familia Fateh-110 cum ar fi Zolfaghar, au declarat trei surse iraniene pentru agenția britanică.

Această rachetă, amplasată pe un lansator mobil, este capabilă să lovească ținte la o distanță cuprinsă între 300 și 700 de kilometri.

Livrările au început în ianuarie, după încheierea unui acord la finalul anului trecut între oficialii militari și de securitate iranieni și ruși. Discuțiile au avut loc la Teheran și Moscova, a declarat una dintre sursele iraniene.

Un oficial militar iranian a declarat - sub protecția anonimatului - că au existat cel puțin patru transporturi de rachete și că vor mai fi și altele în următoarele săptămâni.

Un alt oficial iranian de rang înalt a declarat că unele dintre rachete au fost trimise în Rusia cu o navă prin Marea Caspică, în timp ce altele au fost transportate cu avionul.

„Nu există niciun motiv să ne ascundem. Avem voie să exportăm arme în orice țară dorim”, a spus acest oficial, a cărei identitate Reuters nu o precizează.

Agenția britanică de știri subliniază că aceste transferuri aprofundează cooperarea militară între cele două țări sancționate de SUA.

Ministerul iranian al Apărării și Gărzile Revoluționare - o forță de elită care supraveghează programul de rachete balistice al Iranului - au refuzat să comenteze, în timp ce Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea jurnaliștilor britanici.

Restricțiile Consiliului de Securitate al ONU privind exportul de către Iran a unor rachete, drone și alte tehnologii au expirat în octombrie.

Cu toate acestea, Statele Unite și Uniunea Europeană au menținut sancțiunile privind programul de rachete balistice al Iranului, pe fondul preocupărilor legate de exporturile de arme către părți terțe din Orientul Mijlociu și către Rusia.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG