Nava de război Novocerkassk era staționată, în timpul atacului din noaptea de 25 spre 26 decembrie, în portul Feodosia din partea estică a Peninsulei Crimeea.
Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a folosit rachete lansate din aer pentru a ataca Feodosia, orașul-port la Marea Neagră.
Novocerkassk a fost construită în timpul URSS, pe teritoriul actual al Poloniei, și a intrat în serviciu la sfârșitul anilor 1980.
Nava a fost proiectată pentru debarcări amfibii și poate transporta diferite tipuri de vehicule blindate, inclusiv tancuri.
Serghei Axionov, guvernatorul instalat de Rusia în Crimeea, a declarat că o persoană a fost ucisă, două au fost rănite și șase persoane au fost evacuate din casele lor.
Orașul are o populație de circa 69.000 de persoane. Rusia a anexat Crimeea în 2014, într-o acțiune pe care Kievul și Occidentul au condamnat-o ca fiind ilegală.
Nava ar fi transportat drone iraniene
Imagini postate pe mai multe canale de Telegram au arătat explozii puternice și câteva incendii.
Forțele aeriene ucrainene au declarat marți dimineață că piloții săi au atacat orașul Feodosia în jurul orei locale 3:40 cu rachete de croazieră, distrugând nava Novocerkassk.
„Flota din Rusia este din ce în ce mai mică”, a declarat comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Nikolai Oleșciuk.
El a sugerat că în acțiune au fost implicate avioane ucrainene, însă nu a dat alte detalii.
De asemenea, oficialul ucrainean a mai spus că nava transporta drone Shahed, produse de Iran și pe care regimul de la Teheran a început să le livreze Moscovei din primăvara anului trecut.
„Chiar și în timp ce explozii masive zguduiau orașul, autoritățile ruse au încercat să calmeze populația spunând că detonările gigantice reprezentau apărarea aeriană (rusă) în funcțiune”, a completat Oleșciuk.
„Este o reușită exemplară a Armatei ucrainene”, a spus istoricul Cosmin Popa, care a menționat că nava rusească Novocerkask a scăpat cu avarii ușoare într-un atac din urmă cu un an, la Berdiansk, atunci când ucrainenii au reușit să scufunde alte două nave rusești de desant.
„Numele navei este cel al unui oraș minier din sudul Rusiei, unde în 1962 a avut loc o revoltă a minerilor care s-au răsculat împotriva creșterii prețurilor la alimente. Revolta a fost în cele din urmă stinsă de armată și KGB, cu prețul câtorva zeci de morți din rândul minerilor”, a menționat istoricul român.
El a adăugat că numele navei nu a fost dat pentru a marca amintirea revoltei, ci doar pentru a celebra industria minieră.
Flota rusă în Marea Neagră, forțată la o prezență limitată
Distrugerea navei Novocerkassk ar fi cea mai recentă pierdere pentru flota rusă din Marea Neagră, care a fost forțată să își restrângă unele dintre operațiunile din Crimeea și din jurul peninsulei anexate ilegal.
În septembrie, Ucraina a folosit rachete de croazieră furnizate de Marea Britanie pentru a lovi o altă navă de debarcare rusă și un submarin care se afla în reparații, în apropiere de Sevastopol, un port important din partea de vest a peninsulei.
Ambele nave au fost grav avariate, la fel și docul, conform informațiilor apărute în urmă cu trei luni.
Tot în septembrie a avut loc un atac cu rachete asupra unei clădiri a sediului central al marinei din Marea Neagră.
Aceste două atacuri au forțat flota rusă să își retragă multe dintre navele sale în porturi mai îndepărtate de teritoriul ucrainean.
Însă, una dintre cele mai mari pierderi pentru marina rusă a fost scufundarea navei amiral Moskva, în aprilie 2022, după ce a fost lovită de o rachetă anti-navă ucraineană.
Se consideră că tot echipajul sau aproape tot echipajul navei amiral a fost ucis atunci, însă Kremlinul nu a recunoscut vreun bilanț oficial.
Acest atac a fost o victorie majoră pentru Ucraina, care a pierdut controlul asupra unei părți importante din coasta Mării Negre pe parcursul invaziei rusești.