Linkuri accesibilitate

„Mâini pătate de sânge”. Revolte în Iran după ce un oficial al poliției secrete a participat la un miting în SUA


Mai multe proteste au loc în SUA în sprijinul protestatarilor din Iran
Mai multe proteste au loc în SUA în sprijinul protestatarilor din Iran

Zeci de mii de iraniano-americani, inclusiv susținători ai fostului prinț moștenitor al Iranului în exil, Reza Pahlavi, au organizat recent mitinguri în Statele Unite pentru a-și arăta sprijinul pentru protestele anti-regim aflate în desfășurare în republica islamică.

Printre ei s-a numărat și un bărbat care a ocolit lumina reflectoarelor de zeci de ani: Parviz Sabeti, fostul șef adjunct al SAVAK, temutul serviciu de securitate și informații al șahului Iranului, Mohammad Reza Pahlavi.

Prezența lui Sabeti, ale cărui fotografii au fost publicate pe rețelele de socializare de fiica sa Pardis Sabeti, la manifestația pro-democrație, a stârnit indignare. Unii au cerut ca el să fie judecat pentru abuzuri împotriva drepturilor omului comise cât a fost monarh.

Irano-americanii au organizat mai multe mitinguri în Statele Unite pe 12 februarie, inclusiv în Los Angeles și Miami. Nu este clar la care dintre ele a participat Sabeti.

„În urmă cu 44 de ani, țara noastră a căzut în întuneric. Sper că anul acesta va aduce lumină și solidaritate", a scris Pardis Sabeti, profesor de biologie la Universitatea Harvard, pe Twitter pe 12 februarie, a doua zi după aniversarea Revoluției Islamice din 1979, care a răsturnat monarhia și a adus la putere actualul regim clerical.

În tweet-ul său, Pardis Sabeti a folosit hashtag-ul, „Femeie, viață, libertate”, care a devenit principalul slogan al protestelor anti-establishment din Iran, care au fost declanșate de moartea în septembrie a unei tinere de 22 de ani, Mahsa Amini, în custodia poliției morale.

Tweet-ul i-a adus multe aprecieri lui Sabeti din partea monarhiștilor iranieni, care-l consideră „o legendă vie” și „un om de onoare” pentru că a ținut Iranul ferit de „teroriști” în timpul domniei regretatului șah.

Alții spun că, dimpotrivă, Sabeti, în vârstă de 86 de ani, ar trebui să fie urmărit penal pentru încălcarea drepturilor omului, inclusiv tortura și numeroase execuții ale deținuților politici. Ei spun că Sabeti a fost împotriva mișcărilor de protest din Iran și împotriva unei mai mari libertăți sociale și politice.

Regizorul iranian Kaveh Abbasian, stabilit la Londra, spune că este enervant să vezi o postare cu imaginea lui Parviz asociată cu ideea de „lumină și solidaritate”. „Într-un Iran liber, el ar fi judecat”, a scris el pe Twitter .

Artistul iranian în exil Barbad Golshiri a spus că este „timpul ca victimele și familiile celor torturați și executați să lanseze un proces împotriva lui Sabeti”.

Reza Pahlavi, fiul regretatului șah al Iranului, vorbește la Clubul Național de Presă despre protestele în masă din Iran la Washington, DC, în octombrie 2022.
Reza Pahlavi, fiul regretatului șah al Iranului, vorbește la Clubul Național de Presă despre protestele în masă din Iran la Washington, DC, în octombrie 2022.

Mitingurile din Statele Unite au avut loc la două zile după ce un grup de activiști și celebrități din opoziție exilați, inclusiv Reza Pahlavi, s-au întâlnit la Universitatea Georgetown pentru a discuta despre viitorul mișcării pro-democrație a Iranului. Grupul a pledat pentru unitate și încetarea luptelor interne pentru a ajuta la înlocuirea sistemului teocratic al Iranului cu o democrație seculară.

„Cine și-ar fi putut imagina că torționarul SAVAK, ale cărui mâini sunt pătate de sângele și suferința multora, ne-ar aduce libertate”, a declarat jurnalistul veteran din Teheran, Mohammad Aghazadeh, pe Twitter.

Aghazadeh a cerut opoziției în exil să se delimiteze de figuri precum Sabeti, pentru a nu fi „complici la crimele sale”.

Pahlavi nu a comentat controversele din jurul lui Sabeti dar a spus că se opune folosirii torturii.

Activistul de opoziție Mahdieh Golrou, care a fost închis în Iran, a spus că unii activiști din opoziție au ignorat presupusele crime comise în timpul domniei șahului, care a murit în Egipt în 1980. „Se pare că problema nu sunt crimele, ci criminalii. Dacă criminalul poartă o cravată nu este o problemă, problema este [dacă poartă] turban”, a scris Golrou pe Twitter . „Tortura este o crimă, indiferent de cine a comis-o.”

Activistul politic din Germania Mehdi Fatapour, care a fost închis în timpul domniei șahului pentru activismul său pașnic și torturat, a declarat pentru RFE/RL că Sabeti nu a arătat niciodată că ar avea vreo remușcare.

„Din păcate, Sabeti a apărat acțiunile SAVAK”, a spus Fatapour, adăugând că misiunea poliției secrete este de a crea „frică” și de a menține dictatura.

Fatapour a spus că a fost arestat de SAVAK de două ori: în 1971 și 1973, pentru că a organizat proteste studențești.

El a spus că a avut de suuferit din cauza torturii din detenție.

„A doua oară, tortura a fost foarte severă pentru că au vrut să-mi știe contactele, numele și adresele lor. Interogatorul meu mi-a spus că am avut noroc că nu am murit sub tortură", și-a amintit el.

„SAVAK a creat frică, i-a arestat, închis și torturat pe toți cei care se opuneau [șahului], inclusiv studenți, intelectuali, scriitori și activiști din opoziție”, a spus el.

„Nu numai că această politică nu a creat siguranță [pentru oameni], dar a devenit un factor principal de insecuritate”.

Într-un interviu din 2012 pentru Voice of America, Sabeti a spus că „s-a opus torturii”. „Pentru că am studiat dreptul, m-am opus întotdeauna oricărui lucru care duce la tortură”, a spus el.

XS
SM
MD
LG