Linkuri accesibilitate

Iranienii, furioși după anunțul Teheranului


Iranul a recunoscut, sâmbătă, că armata sa a doborât „neintenționat” avionul ucrainean prăbușit pe 8 ianuarie, în apropiere de Teheran, o tragedie în care 176 de persoane și-au pierdut viața.
Iranul a recunoscut, sâmbătă, că armata sa a doborât „neintenționat” avionul ucrainean prăbușit pe 8 ianuarie, în apropiere de Teheran, o tragedie în care 176 de persoane și-au pierdut viața.

Anunțul făcut de Iran potrivit căruia își recunoaște vina pentru doborârea pe 8 ianuarie a avionului de pasageri ucraineni, care a dus la uciderea tuturor celor 176 de pasageri aflați la bord, inclusiv mulți iranieni și mulți cetățeni canadieni de origine iraniană, a dus la un val de furie și acuzații de neglijență și incompetență la adresa liderilor țării.

După mai multe zile în care a negat informația, Iranul a recunoscut, sâmbătă, că armata sa a doborât „neintenționat” avionul ucrainean prăbușit pe 8 ianuarie, în apropiere de Teheran. Iranul a invocat o „eroare umană”.

Deși a admis că forțele sale au doborât avionul, Iranul a încercat să atribuie o parte din vină Statelor Unite, ministrul de externe, Mohammad Javad Zarif spunând că incidentul s-a produs „într-un moment de criză cauzat de comportamentul pripit american”.

Recunoașterea vinovăției Teheranului ar putea submina impresionanta demonstrație de unitate afișată la înmormântarea generalului Qasem Soleimani, care a fost ucis de Statele Unite pe 3 ianuarie, și despre care autoritățile iraniene au spus că ar putea determina o renaștere a revoluției din 1979.

Unii iranieni s-au întrebat de ce avioanelor li s-a permis să zboare deasupra capitalei iraniene, după ce Iranul a lansat un atac cu rachete asupra a două baze militare din Irak în care se aflau și soldați americani, care ar fi putut duce la represalii din partea Statelor Unite.

Avocatul Heshmatollah Falahatpisheh a spus că autoritățile ar fi trebuit să suspende zborurile civile din cauza condițiilor „de război” cu care se confruntă țara.

„Am văzut în diferite războaie că, în momentul în care este trasă și cea mai nesemnificativă rachetă, aeroporturile sunt imediat închise și zborurile anulate”, a spus el, citat de presa iraniană.

Alți iranieni au cerut tragerea la răspundere și demisia oficialilor responsabili pentru doborârea avionului. Critici au venit și pe fondul încercărilor autorităților iraniene de mușamalizare a cauzelor tragediei.

Pe site-ul de știri, Asriran.com, jurnalistul Jafar Mohammadi a scris„dacă avionul ucrainean a fost lovit de o rachetă, încrederea publică a fost lovită de mii de rachete. Eroarea umană este acceptabilă, dar lipsa de onestitate față de popor, în niciun caz”.

„În calitate de cetățean iranian, nu am dreptul să cer demisia comandantului Gardienilor Revoluției (IRGC) și ai altor oficiali responsabili?”, a scris pe o rețea de socializare un alt jurnalist iranian, Ali Aslan Shahla.

Citește și:

XS
SM
MD
LG