Linkuri accesibilitate

Iranul recunoaște că a doborât „neintenționat” avionul ucrainean, dintr-o „eroare umană”


După mai multe zile în care a negat, Iranul recunoaște că a doborât din greșeală avionul ucrainean
După mai multe zile în care a negat, Iranul recunoaște că a doborât din greșeală avionul ucrainean

După mai multe zile în care a negat informația, Iranul recunoaște că armata sa a doborât „neintenționat” avionul ucrainean prăbușit pe 8 ianuarie, în apropiere de Teheran.

Iranul a invocat o „eroare umană” în tragedia în care au murit 176 de persoane.

Avionul ucrainean, care s-a prăbuşit în Iran, zbura înspre un sit militar aparţinând Gardienilor Revoluţiei şi a fost doborât din cauza unei erori umane, a informat televiziunea de stat iraniană sâmbătă, citând un comunicat al armatei, potrivit Reuters.

Niciuna dintre cele 176 de persoane aflate la bordul avionului nu a supraviețuit, iar responsabilii vor fi trași la răspundere și deferiți unui tribunal militar, arată sursa citată.

Deși a admis că forțele sale au doborât avionul, Iranul a încercat să atribuie o parte din vină Statelor Unite, ministrul de externe, Mohammad Javad Zarif spunând că incidentul s-a produs „într-un moment de criză cauzat de comportamentul pripit american”.

„O zi tristă. Concluziile preliminare ale anchetei interne a forţelor armate: o eroare umană în momentul crizei cauzate de aventurismul american a condus la dezastru. Regretele noastre profunde, scuzele şi condoleanţele noastre persoanelor, familiilor tuturor victimelor şi celorlalte naţiuni afectate”, a scris Zarif în mesajul său pe Twitter, citat de Reuters.

Zarif a mai transmis pe pagina de socializare: „regretele profunde, scuzele și condoleanțele pentru poporul nostru, pentru familiile tuturor victimelor și pentru toate națiunile afectate”.

SUA şi Canada afirmaseră că avionul a fost doborât, lucru dezmințit inițial de Iran.

Președintele iranian Hassan Rohani a numit pe Twitter incidentul „o mare tragedie și o greșeală de neiertat”.

Până să recunoască, Teheranul a negat vehement afirmațiile conducătorilor și experților occidentali, care indicau că o rachetă iraniană a doborât avionul.

Avionul Ukraine International Airlines (UIA) zbura pe 8 ianuarie pe ruta Kiev de la Teheran și avea la bord cel puțin 57 de canadieni, 82 de iranieni, 10 suedezi, 10 afgani, trei germani și trei britanici.

Rapoartele inițiale au dat vina pe o defecțiune tehnică, dar imediat au apărut dovezi, inclusiv videoclipuri, care indicau un atac cu rachete.

Dezastrul aerian a apărut la câteva ore după ce Iranul a atacat două baze irakiene care adăposteau trupe americane cu rachete, ca răspuns la un atac aerian american din 3 ianuarie în care a fost ucis generalul iranian Qasem Soleimani, la Bagdad.

Acest lucru i-a determinat pe mulți experți să creadă că bateriile antiaeriene iraniene au confundat linia aeriană cu un avion de război al SUA într-o misiune de represalii asupra Teheranului.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG