Linkuri accesibilitate

Iranul a executat un iranian cu cetățenie britanică, Londra condamnă acest act de „barbarie”


Alireza Akbari, fost angajat al ministerului iranian al Apărării, acuzat de spionaj, a fost executat în Iran.
Alireza Akbari, fost angajat al ministerului iranian al Apărării, acuzat de spionaj, a fost executat în Iran.

Autoritățile de la Teheran au executat un cetățean britanic de origine iraniană, fost ministru adjunct al Apărării din Iran, a anunțat ministerul iranian al Justiției.

Teheranul a ignorat cererea guvernului de la Londra de a-l elibera pe Alireza Akbari, după ce acesta fusese condamnat la moarte sub acuzația de spionaj pentru Marea Britanie, relatează agenția Reuters.

Autoritățile britanice, care au spus că procesul intentat lui Alireza Akbari a fost motivat politic și ceruseră eliberarea lui, au condamnat execuția. Akbari, de 61 de ani, fusese arestat în Iran în 2019.

Premierul Marii Britanii Rishi Sunak a numit execuția lui Akbari un „act crud și laș dus la îndeplinire de un regim barbar care nu respectă drepturile omului pentru propriul său popor”.

Știrea despre executarea lui Akbari a fost transmisă de agenția de știri Mizan a justiției iraniene, care nu a spus când a avut loc. Vineri seara, ministrul britanic de Externe James Cleverly a cerut Iranului să nu pună în aplicare condamnarea la moarte, o solicitare făcută și de către administrația de la Washington.

Sâmbătă, Marea Britanie a decis sancționarea Procurorului General al Iranului, pentru a sublinia „dezgustul” față de executarea lui Alireza Akbari.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a descris execuția drept un act „odios și barbar”.

Ministerul de Externe al Franței l-a convocat, sâmbătă, pe cel mai înalt diplomat iranian aflat la Paris, însărcinatul cu afaceri, căruia i s-a transmis că încălcările repetate ale dreptului internațional de către Iran nu pot rămâne fără răspuns, în special în ceea ce privește tratamentul cetățenilor străini pe care îi reține în mod arbitrar.

Execuția pare să pună acum și mai multă presiune pe relațiile deja tensionate dintre Iran și Occident, care s-au deteriorat și mai mult după ce negocierile pentru revigorarea acordului nuclear iranian din 2015 s-au împotmolit în urma reprimării brutale de către regimul de la Teheran a masivelor demonstranții de protest începute anul trecut în Iran.

„Alireza Akbari, care a fost condamnat la moarte sub acuzația de corupție pe pământ și acțiuni contra securității interne și externe a statului prin spionaj pentru serviciul de informații al guvernului britanic, a fost executat”, a spus agenția Mizan, precizând că Aqbari ar fi fost primit 1.805.000 milioane de euro, 265.000 de lire sterline și 50.000 de dolari pentru spionaj.

Marea Britanie a condamnat executarea lui Akbari

Premierul britanic Rishi Sunak a spus pe Twitter că este „consternat de execuție”. Ministrul britanic de externe Cleverly a anunțat că însărcinatul de afaceri iranian de la Londra va fi convocat la Foreign Office „pentru a i se aduce la cunoștință dezgustul nostru pentru acțiunile Iranului”.

Declarațiile oficiale de la Londra nu au abordat acuzația iranienilor că Aqbari ar fi spionat pentru Marea Britanie, notează Reuters.

Presa de stat iraniană, care l-a descris pe Aqbari ca fiind un super-spion, a difuzat joi un clip video despre care spun că ar arăta rolul jucat de acesta în asasinarea în 2020 a principalului expert iranian în energie atomică, Mohsen Fakhrizadech, ucis într-un atac lângă Teheran, pus la vremea respectivă de către Teheran pe seama Israelului.

În videoul respectiv, Aqbari nu a mărturisit că a fost implicat în uciderea lui Fahrizadeh, dar a spus că un agent britanic ar fi cerut informații despre acesta.

Presa de stat iraniană difuzează deseori presupuse confesiuni ale unor suspecți în cazuri cu încărcătură politică.

Într-o înregistrare audio atribuită lui Alireza Aqbari, difuzată de serviciul în limba persană a BBC, acesta a spus că și-a recunoscut vina pentru crime pe care nu le comisese după ce a fost torturat. „După 3.500 de ore de tortură, droguri psihedelice, metode de presiune psihică și fizică, mi-au zdrobit voința. M-au adus la marginea nebuniei… și m-au forțat să fac confesiuni false prin forța armelor și amenințări cu moartea”, a spus Aqbari.

Agenția Reuters spune că nu a putut stabili autenticitatea video-ului prezentat de presa de stat din Iran și nici a înregistrării audio de la BBC, și nici când și unde au fost făcute.

Aqbari a fost un aliat apropiat al lui Ali Șamhani, acum secretar al Consiliului Suprem de Securitate Națională din Iran, care a fost ministru al Apărării între 1997-2005, când Aqbari a fost adjunctul său în administrația președintelui reformist Mohamed Hatami.

A luptat în războiul iraniano-irakian din anii 1980 ca membru al Gărzilor Revoluționare din Iran.

Este foarte rar ca Iranul să execute o fostă oficialitate de rang înalt, sau în funcțiune. Una din ultimele astfel de execuții a fost aceea din 1984 a comandantului marinei iraniene Bahram Afzali acuzat de spionaj pentru Uniunea Sovietică.

„3.500 de ore de tortură”

Relațiile dintre Londra și Teheran s-au deteriorat în ultimele luni din cauza împotmolirii discuțiilor pentru revigorarea acordului nuclear dintre Iran și puterile occidentale, din care face parte și Marea Britanie. Autoritățile britanice au criticat, de asemenea, Republica Islamică pentru reprimarea sângeroasă a amplelor demonstrați anti-regim, care au fost declanșate de moartea în arestul poliției de moravuri a unei tinere iraniene ce fusese arestată pentru nu respectase codul vestimentar strict al Iranului.

Iranul a emis zeci de condamnări la moarte a unor protestatari, executând cel puțin patru dintre ei.

O oficialitate de la Foreign Office a spus joi că Marea Britanie ia în considerare să pună Gărzile Revoluționare din Iran pe lista organizațiilor teroriste, dar nu a luat încă o decizie finală.

Potrivit unei relatări a televiziunii de stat din Iran difuzată sâmbătă, ale cărei detalii nu au putut fi verificate independent de Reuters, Aqbari a fost arestat în 2008 pentru spionaj, înainte de a fi eliberat pe cauțiune și a părăsi Iranul. În 2009 nouă a ajuns în Austria sub pretextul unui tratament medical, apoi în Spania și în cele din urmă în Anglia.

Într-un interviu pentru BBC difuzat vineri, fratele lui Alireza Aqbari, Mehdi, a declarat că acesta revenise în Iran în 2019 la invitația lui Ali Șamhani, secretarul Consiliului Suprem pentru Securitate Națională din Iran.

XS
SM
MD
LG