Linkuri accesibilitate

Iranul acuză Israelul pentru atacul „terorist” în care a murit șeful programului nuclear


Omul de știință iranian, Mohsen Fakhrizadeh Mahabadi
Omul de știință iranian, Mohsen Fakhrizadeh Mahabadi

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a scris pe Twitter că există „indicii serioase ale [unui] rol israelian” în asasinarea omului de știință Mohsen Fakhrizadeh, director al programului nuclear iranian.

De asemenea, el a cerut comunității internaționale să pună capăt rușinosului său dublu standard și să condamne actul de terorism.

Israelul, suspectat de multă vreme de uciderea mai multor oameni de știință iranieni din domeniul nuclear, în urmă cu aproape un deceniu, nu a făcut niciun comentariu.

Pentagonul a refuzat, de asemenea, să comenteze știrea uciderii lui Fakhrizadeh.

Agenția iraniană Fars a anunțat că atacul a avut loc în Absard, un mic oraș aflat chiar la est de capitala, Teheran. Martorii au auzit sunetul unei explozii și apoi focuri de armă. Atacul a vizat o mașină în care se afla Fakhrizadeh, a relatat Fars.

Fakhrizadeh a fost „grav rănit” atunci când agresorii s-au angajat într-o luptă cu echipa sa de securitate, se arată în comunicat.

Televiziunea de stat a publicat pe site-ul său o fotografie a forțelor de securitate care blocau drumul.

Fakhrizadeh a condus așa-numitul program Amad (Hope) al Iranului.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) spune că programul Amad s-a încheiat la începutul anilor 2000. În prezent, inspectorii AIEA monitorizează siturile nucleare iraniene ca parte a acordului nuclear al Iranului din 2015 cu puterile mondiale.

Proeminentul om de știință iranian Mohsen Fakhrizadeh a murit în spital pe 27 noiembrie din cauza rănilor suferite în timpul unui atac comis de „teroriști înarmați”, a anunțat Ministerul Apărării al țării într-un comunicat.

Teheranul a confirmat asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh. „Elemente teroriste au atacat maşina lui Mohsen Fakhrizadeh, directorul Centrului militar de Cercetare şi Inovare. Mohsen Fakhrizadeh a fost rănit grav şi a fost transportat la spital. Din nefericire, echipa medicală nu a reuşit să îl resusciteze. Acest om de ştiinţă şi manager a devenit martir", a anunţat Ministerul iranian al Apărării.

Uciderea a arătat „profunzimea urii dușmanilor” față de republica islamică, a postat pe Twitter ministrul apărării iraniene, Amir Hatami.

Administraţia de la Teheran a ameninţat, vineri după-amiază, că va riposta la atacul soldat cu moartea lui Mohsen Fakhrizadeh.

„Vom lovi ca fulgerul asupra asasinilor acestui martir şi îi vom face să regrete acţiunea", a declarat, citat de Reuters, Hossein Dehghan, consilier militar al ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem iranian.

Mohsen Fakhrizadeh, profesor de fizică şi ofiţer în cadrul Gardienilor Revoluţiei, este considerat directorul programului nuclear iranian numit „Amad" ("Speranţă"). Serviciile secrete din Israel şi din Statele Unite suspectează că Iranul încearcă să fabrice arme nucleare.

În 2018, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, declara că Mohsen Fakhrizadeh este directorul programului nuclear iranian. „Să reţineţi acest nume: Fakhrizadeh", a afirmat Netanyahu.

Armata israeliană a primit ordine în ultimele săptămâni să se pregătească pentru posibilitatea unui atac al Statelor Unite asupra Iranului la finalul mandatului preşedintelui american în funcţie, Donald Trump, au afirmat oficiali israelieni de rang înalt citaţi de site-ul de ştiri Axios.com, preluată de Mediafax.

Guvernul Benjamin Netanyahu a transmis armatei israeliene să fie pregătită pentru un astfel de scenariu nu pe baza unor informaţii specifice că Donald Trump va ordona un atac asupra Iranului, ci pentru că experţii israelieni anticipează o „perioadă foarte sensibilă" înainte de începerea mandatului preşedintelui Joseph Biden, pe 20 ianuarie 2021.

Armata israeliană s-a pregătit de posibile riposte ale Iranului în mod direct sau prin intermediari din Siria, Liban şi Fâşia Gaza. Ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, a discutat de două ori în ultimele două săptămâni cu secretarul interimar al Apărării din SUA, Christopher Miller, despre cooperarea militară şi despre Iran şi Siria. Duminică, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, şi Yossi Cohen, directorul serviciului israelian de informaţii Mossad, s-au deplasat în secret în Arabia Saudită, unde s-au întâlnit cu prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, şi cu secretarul de Stat american în exerciţiu, Mike Pompeo. Vizita se înscrie în eforturile Administraţiei Donald Trump de normalizare a relaţiilor dintre Arabia Saudită şi Israel.

Administraţia de la Teheran a ameninţat, săptămâna trecută, că va riposta la un eventual atac al Statelor Unite, pe fondul informaţiilor că preşedintele în funcţie, Donald Trump, ar vrea să lanseze o operaţiune pentru distrugerea instalaţiilor nucleare iraniene. „Orice acţiune împotriva naţiunii iraniene ar atrage cu siguranţă o reacţie devastatoare", a declarat Ali Rabiei, purtătorul de cuvânt al Administraţiei de la Teheran.

Potrivit unor surse citate de cotidianul The New York Times, preşedintele în funcţie al Statelor Unite, Donald Trump, a evocat ideea unui atac asupra instalaţiilor nucleare iraniene, în contextul unor nereguli semnalate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Consilierii lui Donald Trump l-au oprit să lanseze o acţiune militară, argumentând că un astfel de atac ar risca să genereze un conflict de amploare în ultimele săptămâni ale mandatului actualului preşedinte al SUA.

XS
SM
MD
LG