Linkuri accesibilitate

Negociere cu președintele Iohannis | România vinde Irlandei un milion de doze de vaccin


Președintele a fost cel care a discutat despre vânzarea dozelor de vaccin către Irlanda. Imagine generică de la un centru de vaccinare din România, 2021
Președintele a fost cel care a discutat despre vânzarea dozelor de vaccin către Irlanda. Imagine generică de la un centru de vaccinare din România, 2021

Irlanda este de acord, în principiu, să cumpere un milion de doze de vaccin anti-Covid-19 de la România. Premierul irlandez și Președintele Klaus Iohannis au avut o discuție preliminară, rămân doar de încheiat chestiunile logistice pentru dozele de vaccin Pfizer și Moderna.

Conform premierului irlandez Micheal Martin, acesta a fost un „gest de solidaritate cu Irlanda” . Irlandezii au bătut la ușa mai multor state europene, dar România este prima care s-a așezat cu ei la masa de negociere. Numărul infecțiilor, în special cu varianta Delta, este în creștere în Irlanda.

Vaccinarea stă prost în România, în timp ce Irlanda are una dintre cele mai bune campanii de vaccinare din UE: pentru o populație de 4,9 milioane de oameni, s-au administrat deja 4,2 milioane de doze, aproape jumătate din irlandezi fiind vaccinați cu schema completă.

În România, pe 2 iulie doar 11.355 de persoane s-au vaccinat împotriva coronavirusului cu prima doză și 9.172 cu a doua. Interesul este în cădere liberă, astfel încât mai sunt puține persoane care trebuie să primească și a doua doză. Patru milioane și jumătate de români s-au vaccinat cu ambele doze, iar campania de vaccinare pare să se fi blocat aici. Toate țintele anunțate de premierul Cîțu și președintele Iohannis au fost ratate.

„Ţinta vaccinului este aceea de a elimina pandemia şi ţinta este atinsă", a declarat premierul în această săptămână.

Campania de vaccinare a Irlandei a prioritizat strict persoanele în vârstă și cele vulnerabile și nu au deschis campania de vaccina pentru persoanele tinere decât de curând. La 27 iunie, 100% dintre irlandezii peste 70 de ani sunt vaccinați, iar 95,2% dintre cei între 60 și 69 de ani au primit cel puțin o doză de vaccin. Procentul este similar pentru cei între 50 și 59 de ani. Tinerii încă nu au fost vaccinați într-un procent semnificativ, din moment ce au fost prioritizați cei în vârstă, dar se vor putea înscrie pe liste în curând.

Diferența dintre abordările campaniei de vaccinare ale Irlandei și România constă în prezența unei strategii în Irlanda, pe care guvernul și cetățenii o urmează. Această strategie este divizată pe categorii de vârstă și prioritate și urmată cu strictețe, precum o arată și datele de vaccinare. Țara a avut printre cele mai stricte restricții de circulație din lume pentru combaterea transmiterii virusului.

Serviciul de sănătate din Irlanda spune că 90% din vaccinurile care sosesc în Irlanda sunt administrate în maxim o săptămână. România are un stoc de aproximativ 5,6 milioane de doze de vaccin care vor expira în octombrie - cel puțin 44.000 de persoane ar trebui să se vaccineze zilnic ca să nu aruncăm aceste doze. Așa că guvernanții au hotărât că e mai sigur să le vândă, fiindcă cererea din România este minusculă față de interesul vesticilor.

Campania de vaccinare în țara noastră a început cu entuziasm, dar avântul s-a pierdut din cauza dezinteresului și a dezinformării, precum și a deciziilor contraintuitive luate de autorități. Relaxarea restricțiilor s-a corelat cu o scădere semnificativă în numărul de doze de vaccin administrate.

Doar acum câteva zile, pe 29 iunie, Danemarca a semnat un contract pentru un milion de doze de vaccin pe care România nu le mai vrea.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG