Ministrul israelian de Externe, Gideon Sa'ar, care a spus că decizia de a închide ambasada israeliană la Dublin a fost determinată de „politicile anti-israeliene extreme” ale guvernului irlandez.
„Acțiunile antisemite și retorica pe care Irlanda le adoptă împotriva Israelului se bazează pe delegitimarea și demonizarea statului evreu și pe standarde duble. (...) Irlanda a depășit toate liniile roșii în relația sa cu Israelul”, a spus Sa'ar.
Premierul irlandez, Simon Harris, a replica pe platforma X și a spus că decizia Israelului este una regretabilă.
„Resping categoric afirmația că Irlanda este anti-Israel. Irlanda este pro-pace, pro-drepturile omului și pro-dreptul internațional. (...) Irlanda vrea o soluție cu două state și ca Israelul și Palestina să trăiască în pace și securitate”, a declarat Harris.
Israelul nu a aplicat măsuri similare altor țări care s-au alăturat petiției transmise Curții Internaționale de Justiție, inclusiv Egipt, Spania și Mexic.
Anunțul Israelului vine într-un moment în care numărul palestinienilor uciși în Gaza s-a apropiat de 45.000, în războiul început de atacul Hamas din 7 octombrie în Israel anul trecut. Zeci de decese au fost raportate duminică în atacurile israeliene asupra teritoriului de coastă.
Relațiile dintre Irlanda și Israel sunt tensionate de mult timp din cauza poziției Irlandei față de Palestina.
În noiembrie, Harris a declarat că autoritățile țării îl vor reține pe omologul său israelian, Beniamin Netanyahu, dacă va călători în Irlanda, după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pentru Netanyahu.
Israelul a depus un apel împotriva mandatelor de arestare emise de CPI pentru Netanyahu și fostul ministru al apărării Yoav Gallant, a transmis duminică radioul armatei israeliene.
Pe 21 noiembrie, CPI a emis mandate de arestare pentru cei doi oficiali israelieni, invocând suspiciuni că Netanyahu și Gallant au comis crima de război de foamete și crime împotriva umanității.
Decizia Israelului de a-și închide ambasada de la Dublin este ultimul episod al unei relații cu Irlanda care s-a deteriorat continuu în ultima vreme.
Ambasadorul Israelului în Irlanda, Dana Erlich, a părăsit țara în luna mai, după ce Irlanda s-a alăturat Norvegiei și Spaniei pentru a recunoaște oficial Palestina ca stat.
Luna trecută, misiunea Autorității Palestiniene din Dublin a primit statutul de ambasadă deplină, Irlanda numindu-și primul ambasador în Palestina.
Tensiunile au crescut și din cauza invaziei israeliene în sudul Libanului, ca parte a asaltului său asupra Hezbollah, o operațiune care a amenințat forțele de menținere a păcii ale Națiunilor Unite, printre care un batalion al armatei irlandeze.
Forțele israeliene au continuat să lovească nordul Fâșiei Gaza duminică. Un atac aerian asupra unei școli din orașul Beit Hanoun a ucis cel puțin 15 persoane, potrivit autorităților medicale din regiune.
În orașul Gaza, cel puțin 17 persoane, inclusiv șase femei și cinci copii, au fost ucise în trei atacuri aeriene care au lovit case care adăposteau persoane strămutate, potrivit medicilor de la spitalul palestinian unde au ajuns victimele.
Un atac aerian israelian a lovit, de asemenea, centrul de urgență civilă din zona pieței Nuseirat din centrul Fâșiei Gaza, ucigându-l pe Ahmed Al-Louh, un jurnalist video de la Al Jazeera TV, și alte cinci persoane, au declarat medici și colegi jurnaliști.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.