Linkuri accesibilitate

Un atac israelian asupra unei școli din Gaza, presupus folosită de Hamas, ucide zeci de persoane. Intensificări ale ciocnirilor cu Hezbollah


Fumul se ridică deasupra Fâșiei Gaza, în urma unui atac aerian israelian, pe fondul conflictului în curs de desfășurare între Israel și Hamas. 5 iunie 2024.
Fumul se ridică deasupra Fâșiei Gaza, în urma unui atac aerian israelian, pe fondul conflictului în curs de desfășurare între Israel și Hamas. 5 iunie 2024.

Un atac israelian asupra unei școli administrate de ONU în Gaza, despre care armata susține că a fost folosită de Hamas, ucide zeci de persoane. Reuters relatează despre 27 de morți. Associated Press scrie despre 30 de victime. Ambele agenții citează oficiali palestinieni din domeniul sănătății.

Atacul a avut loc după ce armata a declarat că lansează noi operațiuni aeriene și terestre în centrul Fâșiei Gaza, în ceea ce pare o extindere a ofensivei israeliene.

La spitalul Martirilor Al-Aqsa din Deir al-Balah au ajuns 30 de cadavre, după atacul asupra școlii conduse de Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA). Alte șase ar proveni dintr-o lovitură separată asupra unei case, după cum afirmă reprezentanții spitalului și un reporter Associated Press de la fața locului.

Videoclipurile care circulă online par să arate oameni căutându-i, în curtea spitalului, pe cei dragi, printre cadavrele înfășurate în giulgiuri albe.

Armata israeliană a declarat că avioanele sale de luptă au lovit școala care ar fi fost folosită de Hamas și Jihadul Islamic ca acoperire pentru operațiunile lor.

„Înainte de atac, au fost luate o serie de măsuri pentru a reduce riscul de rănire a civililor neimplicați - printre acestea, supravegherea aeriană și folosirea informațiilor suplimentare oferite de servicii”, a transmis armata israeliană.

Școlile UNRWA din Gaza au funcționat ca adăposturi de la începutul războiului, care a forțat sute de mii de palestinieni să se refugieze din fața luptelor.

Organizația „Medici Fără Frontiere” a anunțat că cel puțin 70 de cadavre și 300 de răniți, majoritatea femei și copii, au fost aduse marți și miercuri la un spital din centrul Fâșiei Gaza, după un val de atacuri israeliene.

Israelul declară că ia măsuri pentru a evita rănirea populației și dă vina pentru victimele civile pe organizația Hamas, pe care o acuză că își plasează luptători, tuneluri și lansatoare de rachete în zone rezidențiale.

Aceste noi atacuri vin după ce, săptămâna trecută, Statele Unite au făcut o propunere de încetare a focului și eliberare a ostaticilor.

Dar Israelul spune că nu va pune capăt războiului înainte de a distruge Hamas. La rândul său, grupul militant palestinian spune că nu va fi de acord cu încetarea focului fără o retragere completă a forțelor israeliene din Gaza.

Israelul a lansat lovituri aeriene asupra întregului teritoriu al Fâșiei Gaza și a declanșat operațiuni terestre masive în cele mai mari două orașe ale teritoriului, Gaza City și Khan Younis. În urma luptelor, aceste orașe s-au transformat în ruine.

Israelul a trimis trupe în Rafah în luna mai, în ceea ce a spus că a fost o incursiune limitată. În prezent însă, forțele israeliene acționează în părțile centrale ale celui mai sudic oraș din Gaza. Peste 1 milion de persoane au fugit din Rafah de la începutul operațiunii terestre.

Netanyahu: Israelul e pregătit pentru o operațiune intensă la granița cu Libanul

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că Israelul este „pregătit pentru o operațiune foarte intensă” de-a lungul graniței cu Libanul, unde trupele israeliene au schimbat focuri aproape zilnic cu luptătorii Hezbollah, transmite Agence France Press (AFP).

La opt luni de ostilități între Israel și mișcarea Hezbollah, susținută de Iran, ciocnirile de la granița cu Libanul s-au intensificat iar armata israeliană a pătruns mai adânc în teritoriul libanez.

„Într-un fel sau altul, vom restabili securitatea în nord”, a declarat Netanyahu în timpul unei vizite în zona de frontieră.

Hezbollah a anunțat ulterior că lansat mai multe atacuri asupra pozițiilor israeliene, inclusiv un atac cu „rachete ghidate” asupra unei platforme Iron Dome din cazarma Ramot Naftali.

Iron Dome este sistemul israelian de protecție anti-aeriană.

Partenerii de coaliție de extremă dreapta ai lui Netanyahu, ministrul securității naționale Itamar Ben Gvir și ministrul de finanțe Bezalel Smotrich, au cerut amândoi în ultimele zile acțiuni urgente pentru a restabili securitatea în nordul Israelului.

Acestea ar presupune inclusiv o invazie terestră si ocuparea unei porțiuni de teritoriu care să îndepărteze luptătorii Hezbollah de granița Israelului.

Violențele de la începutul lunii octombrie au ucis cel puțin 455 de persoane în Liban, majoritatea luptători, dar inclusiv 88 de civili, potrivit unui bilanț AFP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG