Linkuri accesibilitate

Ofensiva israeliană se mută în sudul aglomerat al Fâșiei Gaza. Crește numărul morților, în ciuda ordinelor de evacuare


Israel a atacat sudul Fâșiei Gaza în cursul zilei de sâmbătă
Israel a atacat sudul Fâșiei Gaza în cursul zilei de sâmbătă

Israelul a bombardat sâmbătă ținte din sudul aglomerat al Fâșiei Gaza și a ordonat evacuarea mai multor cartiere asupra cărora se anunțau atacuri, crescând numărul de morți. Statele Unite și alte state cer insistent să facă mai mult pentru a proteja civilii.

Ofensiva vine la o zi după încetarea armistițiului.

Perspectiva unei noi încetări a focului în Gaza părea sumbră, în condițiile în care Israelul și-a rechemat negociatorii, iar liderul adjunct al Hamas a declarat că orice alt schimb de ostatici deținuți în Gaza cu palestinieni încarcerați de Israel va avea loc doar ca parte a încheierii războiului.

„Vom continua războiul până când vom atinge toate obiectivele sale, iar atingerea acestor obiective este imposibilă fără operațiunea terestră", a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, într-o alocuțiune de sâmbătă seara.

Cel puțin 200 de palestinieni ar fi fost uciși în atacurile relutate vineri dimineață, după expirarea armistițiului de o săptămână, afirmă ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas. Mai multe clădiri rezidențiale au fost lovite.

Armata israeliană a lansat pliante care ordonau evacuarea unor zone care reprezintă aproximativ un sfert din Fâșia Gaza, cu sute de mii de locuitori, au declarat observatorii ONU. Înaintea reluării luptelor, Statele Unite avertizaseră Israelul să evite noi deplasări, semnificative, în masă.

Ministerul Sănătații din Gaza, controlat de Hamas, a declarat că bilanțul general al morților de la începutul războiului, la 7 octombrie, și până acum, depășeste 15.200 de victime - un salt brusc față de precedentul bilanț, de la 20 noiembrie, care vorbea de peste 13.300 de morți. Ministerul nu face distincție între morții civili și combatanți, dar precizează că 70% dintre morți sunt femei și copii. Oficialii Hamas afirmă că peste 40.000 de persoane au fost rănite de la începutul războiului.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG