Linkuri accesibilitate

Lupte intense în Gaza. Tancurile israeliene avansează în nordul și sudul enclavei


Tancuri de luptă israeliene și alte vehicule militare sunt poziționate în sudul Israelului, lângă granița cu Fâșia Gaza. 9 mai 2024,
Tancuri de luptă israeliene și alte vehicule militare sunt poziționate în sudul Israelului, lângă granița cu Fâșia Gaza. 9 mai 2024,

Tancurile israeliene avansează în zone din nordul și sudul Fâșiei Gaza iar confruntările dintre armata israeliană și Hamas s-au intensificat. Premierul Beniamin Netanyahu spune că obiectivul Israelului este acela de a elimina organizația Hamas.

Forțele israeliene au avansat duminică în localitatea Shejaia, în nordul Fâșiei Gaza. De asemenea, tancurile au înaintat și mai mult în vestul și centrul orașului Rafah, din sudul enclavei. Cel puțin șase palestinieni au murit în atacurile de duminică, potrivit relatărilor Reuters.

La începutul ședinței de guvern de duminică, premierul israelian Beniamin Netanyahu a repetat că nu există o soluție alternativă obiectivul de a distruge Hamas.

„Forțele noastre operează în Rafah, Shejaia, peste tot în Fâșia Gaza. Zeci de teroriști sunt eliminați în fiecare zi”, a spus Netanyahu.

„Ne-am angajat să luptăm până când ne atingem toate obiectivele: eliminarea Hamas, returnarea tuturor ostaticilor noștri, asigurarea faptului că Gaza nu va mai constitui niciodată o amenințare pentru Israel și întoarcerea rezidenților noștri în siguranță la casele lor din sud și nord”, a adăugat premierul israelian.

Armata israeliană a declarat că forțele care acționează în nordul Gaza au ucis în ultima zi mai mulți palestinieni înarmați. Forțele israeliene susțin că au localizat echipamente militară în interiorul unei școli administrată ONU și au descoperit zeci de arme și documente valoroase pentru serviciile de informații.

La un alt raid în Shejaia, forțele israeliene susțin că au descoperit într-o clinică o „cameră de război teroristă”.

Hamas neagă folosirea clădirilor civile, cum ar fi școlile și spitalele, în scopuri militare.

Eforturile mediatorilor arabi, susținute de Statele Unite, nu au reușit până acum să asigure o încetare a focului. Hamas spune că orice acord trebuie să pună capăt războiului și să aducă o retragere completă a Israelului din Gaza.

Israelul declară că va accepta doar pauze temporare în lupte până când organizația Hamas va fi distrusă.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat duminică într-o declarație că penuria de combustibil va închide toate spitalele, unitățile medicale și generatoarele de oxigen rămase în enclavă dacă nu va sosi mai mult combustibil în următoarele 48 de ore.

Represaliile Israelului pentru atacul Hamas din 7 octombrie a ucis până acum aproape 38.000 de persoane, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, și au devastat enclava.

Atacurile organizate de Hamas pe 7 octombrie au dus la moartea a aproximativ 1.200 de persoane și la răpirea a peste 250 de ostatici, potrivit statisticilor israeliene.

Peste 300 de soldați israelieni au fost uciși în Gaza de la începerea războiului. Israelul susține că cel puțin o treime dintre palestinienii morți sunt luptători Hamas sau ai altor grupuri militarizate ostile Israelului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG