Linkuri accesibilitate

Israelul spune că războiul din Fâșia Gaza ar mai putea dura câteva luni


Soldați israelieni din Brigada Givati în Khan Yunis, sudul Fâșiei Gaza. Fotografie difuzată de armata israeliană pe 24 decembrie 2023.
Soldați israelieni din Brigada Givati în Khan Yunis, sudul Fâșiei Gaza. Fotografie difuzată de armata israeliană pe 24 decembrie 2023.

Israelul spune că își va intensifica atacurile din Fâșia Gaza, însă conflictul împotriva Hamas probabil că se va prelungi pentru câteva luni. Situația umanitară în Gaza se înrăutățește de la o zi la alta. Cu toate acestea, sprijinul umanitar nu este pe măsura nevoilor.

Israelul a lansat lovituri puternice în centrul și sudul Fâșiei Gaza în cursul nopții și în cursul zilei de miercuri, după ce și-a extins ofensiva împotriva Hamas la mai multe zone în care armata le-a spus palestinienilor să se adăpostească la începutul războiului.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu a anunţat săptămâna aceasta „o intensificare” a atacurilor în Fâşia Gaza, unde telecomunicaţiile au fost tăiate miercuri dimineaţa.

„Le spunem teroriştilor Hamas: vă vedem, vom veni la voi, vom intensifica luptele în sudul Fâşiei Gaza şi în alte părţi”, a declarat prim-ministrului Israelului.

În pofida acestei „intensificări” a confruntărilor armate, războiul din Fâşia Gaza s-ar putea prelungi mai multe luni, a avertizat marţi şeful Statului Major al armatei israeliene Herzi Halevi.

El a menționat că „obiectivele acestui răboi nu sunt uşor de atins”.

Palestinieni caută printre dărâmăturile unei clădiri în urma unui bombardament israelian la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 26 decembrie 2023.
Palestinieni caută printre dărâmăturile unei clădiri în urma unui bombardament israelian la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, pe 26 decembrie 2023.

Israelul a jurat să distrugă Hamas, după atacul unor comandouri infiltrate în Fâşia Gaza pe 7 octombrie, care s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morţi, majoritatea civili.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite, dintre care 129 sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza, potrivit Statului Major al armatei israeliene.

Operaţiunile militare israeliene ca represalii în Fâşia Gaza s-au soldat până acum cu aproape 21.000 morţi şi peste 54.000 de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Potrivit ONU, 85% dintre cei 2,4 milioane de de locuitori ai Fâşiei Gaza au fost strămutațide război, iar situaţia umanitară în enclavă rămâne critică. Majoritatea spitalelor au fost scoase din uz, iar foametea generalizată amenință populația.

Temeri privind extinderea conflictului

În contextul în care Teheranul susţine Hamas, constant apar temeri cu privire la o extindere a conflictului, mai ales din cauza acţiunii unor grupări apropiate Iranului, ca Hezbollah din Liban sau rebelii houthi din Yemen,

La frontiera israeliano-libaneză, militari israelieni au fost răniţi marţi în tiruri ale Hezbollah. Rebelii huthi au revendicat un atac cu dronă împotriva unei nave la Marea Roşie şi un tir de rachetă către Israel, care a fost interceptat.

Postul de televiziune Al-Qahera News a precizat că „un obiect zburător a fost doborât la doi kilometri în largul coastei, la Dahab”, un oraş balnear egiptean, situat la 150 de kilometri sud de frontiera cu Israel.

Armata americană, care patrulează la Marea Roşie pentru a proteja traficul maritim de atacuri houthi, a anunţat că a distrus marţi 12 drone şi cinci rachete trase de către rebeli.

Atacuri imputate unor grupări proiraniene vizând trupe americane s-au multiplicat, de asemenea, în Irak şi Siria. Ca represalii, Statele Unite au atacat trei instalaţii folosite de către grupări proiraniene în Irak, soldate cu un mort.

Aceste incidente intervin imediat după ce Teheranul a acuzat Israelul de uciderea unuia dintre militari săi de rang înalt, generalul de brigadă Razi Moussavi, într-un atac în Siria, şi a ameninţat să-i răzbune moartea.

Diplomația ajutoarelor

După adoptarea, săptămâna trecută, a unei rezoluţii de către Consiliul de Securitate al ONU care cere trimiterea de ajutoare „la scară mare”, ONU a numit-o marţi pe Sigrid Kaag, politician olandez și diplomat veteran al Organizației Națiunilor Unite, în funcţia de coordonatoare a ajutorului umanitar destinat Fâşiei Gaza.

Semiluna Roşie palestiniană a anunţat că a primit marţi 41 de camioane cu ajutoare umanitare şi şapte ambulanţe noi prin postul de frontieră de la Rafah - cu mult sub nevoi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Franţa s-a declarat „grav îngrijorată” de intensificarea şi prelungirea confruntărilor armate şi a îndemnat „cu forţă” la un „armistiţiu imediat care să conducă la o încetare a focului”.

Emirul Qatarului, şeicul Tamim ben Hamad al-Thani, a cărui ţară a desfăşurat o mediere care a permis un armistiţiu la sfârşitul lui noiembrie, a discutat la telefon, în noaptea de marţi spre miercuri, cu preşedintele american Joe Biden.

Cei doi lideri au discutat despre eforturi necesare „în vederea unei calmări a situaţiei şi ajungerea la un armistiţiu permanent”, anunţă diplomaţia Qatarului într-un comunicat.

La Washington, Casa Albă a evocat discuţii în vederea unei „eliberări” a ostaticilor deţinuţi de către Hamas, inclusiv a unor „cetăţeni americani”, şi în vederea unei facilitări a trimiterii de ajutoare umanitare.

Ministrul israelian însărcinat cu Afaceri Strategice, Ron Dermer, urma să dicute la telefon cu secretarul de Stat american Antony Blinken şi consilierul în probleme de securitate naţională Jake Sullivan.

La sfârşitul lui noiembrie, un armistiţiu de o săptămână a permis eliberarea a 105 ostatici, în schimbul eliberării a 240 de deţinuţi palestinieni şi intrarea în Fâşia Gaza unui important volum de ajutoare.

Articol scris în baza relatărilor AFP, AP și News.ro.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG